Az erősen katolikus Bajorországban sem kívánatos a muzulmán fejkendő viselése tanárnők számára az iskolákban. Erről a bajor tartományi parlament döntött csütörtökön. A testületben abszolút többséget élvez a keresztényszociális unió (CSU), a szociáldemokraták és a zöldek a törvény ellen szavaztak.

Monika Hohlmeier kulturális-oktatási miniszter, a néhai Franz Josef Strauss lánya indoklásában azt mondta, hogy a fejet és a vállat is elfedő fejkendővel, mint politikai szimbólummal az iszlám fundamentalista csoportok alaposan visszaéltek. Ugyanakkor egyetlen egy fejkendőt viselő nőt sem akarnak meggyanúsítani azzal, hogy fundamentalista.

A bajor törvényhozók is azt az indokot hozzák fel, hogy a fejkendő látványa politikailag károsan befolyásolhatja a tanulókat. Hasonló fejkendőellenes törvényt hoztak már Baden-Württembergben, a Saar-vidéken, Alsó-Szászországban és Hessen tartományban is.

A bajorok hangsúlyozzák: mindenki továbbra is olyan hitet vall, amilyet csak akar, de ne viseljen olyan ruhaneműt, amelyet az elnyomás jelképeként, az alkotmányjogi alapértékekkel összeegyeztethetetlen magatartás szimbólumaként lehet felfogni.