Tisztázatlan a kettős állampolgárság kapcsán megszületett európai útlevél és a nemzetpolgárság elképzelése – vélekedik Valki László nemzetközi jogász és Kolláth György alkotmányjogász.

A két szkember azokat a nehézségeket sorolta, melyek az elképzelés megvalósulásának gátjai lehetnek.

Orbán Viktor Fidesz-elnök a Magyar Állandó Értekezlet pénteki tanácskozása idején úgy foglalt állást: a határon túli magyaroknak európai útlevélhez kellene jutniuk, amellyel az Európai Unióban szabadon mozoghatnak. Hiller István MSZP-elnök szombaton jelentette be: pártja elvárja a kormánytól, hogy alkossák meg a nemzetpolgárság fogalmát, amelynek a szülőföldön való boldogulást, a felelősséget és a gondoskodást kell szolgálnia.

Valki László szerint problémát jelent, hogy csak azok élvezhetik a magyar útlevél adta utazási lehetőségeket, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, mert a kettő nem választható el egymástól. A nemzetközi jogász úgy tudja, hogy az Európai Unióban senki nem gondolt még arra, hogy kizárólag útlevél biztosításával külső országok állampolgárai utazhassanak be az Európai Unióba.

Kolláth György szerint a nemzetpolgárság és az európai útlevél alkotmányosságát csak akkor lehet megítélni, ha elkészülnek a törvényjavaslatok. Az alkotmányjogász úgy látja, hogy az elképzelések a felszínen megfelelnek az alaptörvénynek, mélyebb elemzésekkel azonban kimutatható, hogy az alkotmányos kategóriák megkerüléséről van szó.