Zárjegy nélküli bort már csak június 30-ig forgalmazhatnak a kereskedők – hívja fel a figyelmet, a Vám -és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának sajtóosztálya, az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A fordulónappal készleten lévő borokról leltárt kell készíteni, a borokat a forgalomból időlegesen ki kell vonni, és elkülönítve kell tárolni. Az elkészített leltárjegyzék alapján megrendelőlapot kell kitölteni, amelyet a hatósági felügyeletet ellátó vámhivatalhoz 2001. július 6-ig meg kell küldeni.

A közlemény szerint a VPOP június 1-től kezdi meg a készletzárjegyek átadását a kereskedők részére.

Azok a kereskedők, akik a határidő előtt kívánják átvenni a készletzárjegyeket, 2001. június 30-ig nem kötelesek kivonni zárjegy nélküli borkészleteiket. Ennek feltétele azonban az, hogy a zárjegy nélküli mennyiségről leltárjegyzéket készítenek, és a készletzárjegy megrendelésével egy időben kifizetik annak árát.

A készletzárjegyek előállítási költsége darabonként várhatóan 3 forint 80 fillér lesz, amit a megrendelőnek kell kifizetnie, függetlenül attól, hogy esetleg addigra értékesíti a bort.

A csekély zárjegy nélküli borkészlettel rendelkező kereskedőknek a VPOP azt javasolja, hogy készleteiket június 30-ig akciós áron értékesítsék.