Jogtalan és érvénytelen a Vodafone Rt. azon eljárása, melyben a korlátlanul meghirdetett szolgáltatást egyoldalúan – az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva – korlátozza.

2004. November 17-én a Fővárosi Ítélőtábla meghozta másodfokú, immár jogerős ítéletét a Vodafone Rt. elleni közérdekű perben, melyet felperesként pertársaságban az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) és NETÉRT-tag magánszemélyek indítottak. A Fővárosi Ítélőtábla lényegében és tartalmában helybenhagyta az elsőfokú Fővárosi Bíróság ítéletét, amely kimondta, hogy a Vodafone Rt. 2003. február 10-i Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) (egyoldalú) módosítása tisztességtelen volt az adatforgalmi korlátozás vonatkozásában, a jogszabályba ütköző módosítás ez által érvénytelen. Az ítélet értelmében a felperes jogosult az ítéletet közzétenni egy országos napilapban – a Vodafone Rt. költségén. A bíróság döntése alapján a perköltség is a vállalatot terheli.

A Vodafone Rt. tisztességtelen ÁSZF módosítása ellen először 2003-ban a NETÉRT Egyesület kezdeményezett közérdekű pert, melyet első fokon meg is nyert annak ellenére, hogy az eljárás során a Vodafone végig támadta a NETÉRT perképességét. Hogy a jogszabályi ellentmondások ne akadályozzák az előfizetők érdekeinek védelmét, a NETÉRT felkérte a pertársaság alapítására az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, amely pertársaságban három NETÉRT tag magánszemély vett részt a NETÉRT Egyesület képviseletében. Mint ismeretes, a NETÉRT által indított pert szeptemberben a Fővárosi Ítélőtábla – az ügy érdemi vizsgálata nélkül – jogerős végzéssel megszűntette. A döntés indoklása szerint a kereset beadásakor az Egyesület még nem volt két éve bejegyezve, így közhasznú kereset benyújtására – törvényi ellentmondások miatt – nem volt jogszabályi lehetősége. http://netert.hu/main/index.php?…

A NETÉRT által kezdeményezett, és később megszűntetett per tárgya, valamint a kereset indoklása megegyezik a most jogerősen lezárult perben becsatolt iratokban foglaltakkal, így az eredeti keresetnek végeredményben helyt adott a bíróság. A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület az ítélet írásos indoklása után megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a károsult előfizetők anyagi érdekeinek védelmében újabb pert kezdeményezzen, amennyiben a Vodafone Rt. a jelenlegi gyakorlatát folytatva továbbra is hátrányos pozícióba kényszeríti ügyfeleit.