Mádl Ferenc aláírta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt

2004.12.21. Klubrádió

Mádl Ferenc államfő hétfőn aláírta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt - közölte Schillinger Erzsébet, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

Az Országgyűlés múlt kedden módosította a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló, a köztársasági elnök által a parlamentnek korábban visszaküldött törvényt.

A képviselők támogatták azt a módosító indítványt, amely szerint a Monetáris Tanács tagjai között az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke helyett "az MNB elnöke által javasolt egy alelnök" foglal helyet.

Mádl Ferenc november 29-én küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a jegybanktörvény módosítását, mivel álláspontja szerint a törvény ellentétes deklarált céljával.
A törvény javaslata a jegybank függetlenségének és hatékonyságának növelését jelölte meg célként, ugyanakkor a monetáris tanács tagjai kinevezésének jelenlegi rendszere az Európai Központi Bank véleménye szerint is kielégítően biztosítja a függetlenséget és a hatékonyságot. "A törvény pedig ezzel ellentétesen éppen hogy növeli a mindenkori miniszterelnök befolyását a monetáris tanács tagjainak kinevezésében" - érvelt az államfő.

Bővebben:
http://klubradio.hu/cikk.php?…

  • kapcsolódó anyagok
MNB