Felülvizsgálják az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött iratok államtitokká minősítését. Ezt Burány Sándor(MSZP) mondta, miután találkozott a kormányfővel.

Burány szerint, ha még a hét elején megkapják az adatvédelmi biztos ügynöktörvényről szóló ajánlását, annak figyelembevételével várhatóan péntekig elkészülnek az új jogszabálytervezettel. Az MSZP-s politikus azt nem árulta el, hogy az új tervezet az állambiztonsági levéltárról szóló jogszabály mellett más törvényt is módosítana-e. – A cél az, hogy a nyilvánosság minél teljesebb kiterjesztését oldjuk meg – fogalmazott Burány.

Múlt pénteken hozták nyilvánosságra az állambiztonsági levéltárról szóló módosított jogszabálytervezetet, mely az ügynökakták nyilvánosságát biztosítaná. A javaslat szerint a megfigyelt és harmadik személy megismerheti a szaklevéltárban őrzött, róla szóló iratokat. Ugyanezt a lehetőséget megkapják a volt hálózati személyek, hivatásos alkalmazottak is, ők a velük kapcsolatba hozható személyes adatokat nézhetik meg. A jogalkotók szándéka szerint az intimszférát és a nemzetbiztonsági érdekeket tartalmazó dokumentumokat a levéltár nem adhatja át.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…

Adatvédelmi mellékletünk cikkei a témában:

Dr. Trócsányi Sára
Ki mit tud(hat)
Az állambiztonsági szolgálatok irataihoz való hozzáférés cseh, lengyel és román szabályozása
http://www.jogiforum.hu/adatvedelem#20

Dr. Trócsányi Sára
Adatvédelem és/vagy nyilvánosság
Az egykori állambiztonsági iratok kezelése Németországban
http://www.jogiforum.hu/adatvedelem#19