Az európai Parlament jogi bizottsága (JURI) nagy többséggel döntött arról, hogy felkéri a Bizottságot – az EU kormányát – a szoftverszabadalmi direktíva jogalkotási folyamatának újraindítására. Csupán két vagy három ellenszavazattal és egyetlen tartózkodással a döntés elsöprő támogatást kapott, minden párttól.

A döntés az Európai Parlamenti Képviselők határozott vélemény, hogy a Tanács szövege, és az ezáltal keletkezett felzúdulás egyszerűen nem egy követhető út. Most a Bizottság feladata egy új – vagy azonos – javaslat átadása a Parlament részére. A Parlament ezután egy új első olvasatban tárgyalja meg a kérdést, ezúttal a témafelelős Michel Rocard képviselő lesz.

A belpiaci biztos, Charles McCreevy, reggel biztosította a JURI bizottságot, hogy a tanács végül el fogja fogadni a vitatott politikai megegyezés szövegét. Kijelentette, hogy “a luxemburgi elnökség írott biztosítékokat kapott az ügy „A” pontként való visszahelyezésére egy következő Tanácson”. Mivel az „A” pontokat vita nélkül fogadják el, ez kétségtelenné tette, hogy a Tanács nem fogja felújítani a tárgyalásokat a kérdésben. Ebből következően a Parlament úgy határozott, hogy az újraindítás a legjobb megoldás.

Michel Rocard képviselő egy hatásos beszédet tartott a biztosnak az ülésen. Azon kívül, hogy a Bizottság néhány “nem elegáns” lépését – például azt, hogy nem vette figyelembe a Parlament lényegi módosítóit a Tanács számára adott javaslatában – megemlítette, kitért arra is, hogy a holland és német kormányok nem vették figyelembe a saját parlamentjeiket.

Charles McCreevy belpiaci biztos megemlítette hogy egy, a lengyel kormányzattal tartott ülésen a piaci szereplők megerősítették: a Tanács szövege megengedi a tiszta szoftverszabadalmakat, és kíváncsi volt hogy a Bizottság miért állítja továbbra is az ellenkezőjét. Szerette volna kideríteni, hogy a Bizottság tökéletesen tautologikus definíciója a “technikai” koncepciójára hogyan tud bármely módon különbséget tenni azok között a dolgok között, amelyek szabadalmazhatóak, és amelyek nem.

Annak ellenére, hogy később tartózkodott az újraindításról szóló szavazásnál, az a tény hogy csaknem mindenki más mellette voksolt, talán Michel Rocard személyes érdeme.

Charles McCreevy egyértelművé tette, hogy “bármely megegyezésnek a különböző érdekek közötti korrekt egyensúlyra kell törekednie”, valamint hogy “a Tanács és a Parlament közötti konstruktív dialógus életbevágó a megegyezés szempontjából”. A biztosnak lehetősége van az újraindítás megakadályozására, de a Parlament erőteljes döntése és a sok tagállam által a Tanácsban hangoztatott kételyek miatt a Parlament kérése tűnik a legjobb módnak egy olyan direktíva megalkotásához, amelyre mindenki vágyik.

A tegnapi döntéssel a szoftverszabadalmakat ellenző szervezetek elérték elsődleges céljukat, és a szabadalmi direktíva nem kerül alkalmazásra az ellenzett, eredeti formájában.

A JURI keddi ülésén Lévai Katalin és Szájer József képviselte a magyar érdekeket. A mai győzelmet a lengyel képviselők és Európa-szerte a civilek munkája alapozta meg, és az a lengyel kormány, hogy kétszer is levétette a halászati Tanács napirendjéről a vitatott szöveg elfogadását.

Az üggyel kapcsolatban további részletek: http://swpat.fsf.hu/