Február 17-től közös jogok illetik meg az uniós légitársaságok utasait. Ennek részeként 250-600 eurós kártérítés jár azoknak, akik a légitársaság hibájából nem jutnak el úti céljukhoz a lefoglalt járaton és időben.

A legnagyobb eredmény a túlfoglalásból és az egyszerű járatkésésből, illetve -törlésből eredő kár ellentételezésének egységesítése. Eszerint az 1500 km-ig terjedő járatokon egységesen 250 euró, a hosszabbakon 400-600 euró kártérítés jár, ha az utas nem fér fel arra a gépre, amelyre helyet foglalt.

A légitársaságnak ezenkívül alternatív útvonalat, a jegy visszatérítését vagy ingyenes hazautaztatást kell felajánlania, valamint szállást, ételt-italt és telefonálási lehetőséget is kötelezően kell biztosítania.

Amennyiben az utast nem értesítik előre a járattörlésről, mostantól a túlfoglalásnak megfelelő kompenzáció jár, legalább ötórás járatkésés esetén pedig a jegy árát kell visszafizetni. Az ügyfél a fenti esetekben a Europe Direct ingyenes vonalán a 00800 67891011-es számon kérhet tanácsokat.