A kábítószer és pszihotróp anyagokkal végezhető tevékenységekről szóló kormány-rendelet hatályba lépése óta a napi alkalmazással kapcsolatban pontosítások, technikai módosítások váltak szükségessé.

A rendelet módosítása a következőket tartalmazza:

  • Fontos változás a rendelet hatályba lépését követően, hogy az összes kábítószerrel és pszihotróp anyaggal végzett tevékenységhez, a szükséges engedélyek kiadását egyetlen hatóság: az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) látja el. A Rendőrség, az FVM, az ÁNTSZ OTH, illetve a VPOP szakhatóságként működik közre a Hivatal munkájában. Ennek értelmében az érintett cégeknek engedélyek kiadásáért kizárólag az EEKH-hoz kell fordulniuk a jövőben.

A rendelet szabályozza továbbá, hogy, melyek azok a tevékenységek, amelyekhez szükséges az EEKH-tól kiváltott engedély. Ezek a következők:

  • Kábítószer és pszihotróp anyagok forgalmazása, export-importja, raktározása, tárolása, átadása, használata, kutatás, eseti export-import, kábítószer és pszichotrop anyag előállítására alkalmas növények termesztetése.
  • Az elmúlt időszakban a humanitárius okból történő kábítószer export szabályozása nem volt megfelelő. A rendelet hatályba lépését követően, lehetőség nyílik – szabályozott módon – kábítószer tartalmú anyagok sürgősségi szállítására katasztrófa, természeti csapás illetve polgárháború sújtotta határon túli területekre.

A változásokról, a rendelet módosításáról az érintetteket az EEKH levélben értesít majd szeptemberben egy tájékoztatóval egybekötött konferenciát rendez számukra.

A szóban forgó rendelet módosításával az engedélyezési eljárás hatékonyabbá, átláthatóbbá válik. A rendelet módosításának szakmai, gazdasági, társadalmi hatása nincs, a lakosságot közvetlenül nem érinti. A rendelet intézkedései ez év szeptemberben lépnek életbe.

A kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal végezhető tevékenységek szabályozásról szóló 142/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet módosításáról.

Megjelenik a Magyar Közlöny 2005. augusztus 2-i számában.

Kiadja:
Egészségügyi Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály