Ez a hét az EU-Kína csúcstalálkozóval kezdődik, melynek fő témája a textilválság lesz. A nyári szünet után első alkalommal ül össze az Európai Parlament és három informális tanácsülésre is sor kerül.

Úgy tűnik, hogy a hétvégén Peter Mandelsonnak, az EU kereskedelmi biztosának sikerült feloldania a textilválságot. A hírek szerint Mandelsonnak sikerült meggyőznie Kínát, hogy az EU kikötőiben várakozó mintegy 80 millió textilterméket a 2006-os kvóta terhére szállítsák be az EU-ba. Ezzel a textiltermékek több, mint fele, 40 millió ruházati termék kerülhetne az EU-ba, ám a biztosnak még meg kell győznie a megosztott EU kormányokat is, ráadásul a kínai kormány tagadja, hogy megállapodás született volna.

Az EU-Kína csúcstalálkozóra, amely az EK és Kína 30 éves diplomáciai kapcsolatainak tiszteletére rendeznek, Pekingben kerül sor. Az EU delegációt az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso és Tony Blair, brit miniszterelnök vezeti, így a csúcson politikai kérdések, mint az emberi jogok, az ENSZ reform, a környezetvédelmi megállapodások és a Kína elleni fegyverembargó is szóba kerül majd. Brüsszel szeretne párbeszédet kezdeni Kínával szociális témákban is.

Kedden kerül sor a hatodik EU-India csúcstalálkozóra, melyet Új Delhiben rendeznek.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben megkezdődik a nyári szünet utáni első plenáris ülés, amelyen szó lesz az ellentmondásos,”napsugár” irányelvről is. A természetes vagy mesterséges sugárzásnak kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét célozza az az uniós irányelvtervezet, amelyről a Parlament Õry Csaba (EPP-ED, HU) jelentésének elfogadásával dönthet második olvasatban. Ez, a munkahelyi optikai sugárzásokról szóló irányelv a negyedik, egyben az utolsó abban a jogszabálysorozatban, amely a munkavállalók fizikai hatásoktól való védelmét hivatott szolgálni.

Az Európai Parlament tárgyal arról a jelentésről is, amely óvná a gyermekeket a nem nekik való Internet tartalomtól. Az EP kulturális és oktatási bizottsága azt ajánlja, vezessék be a „.kid” domainnév-végződést. Az ilyen címen elérhető honlapok garantáltan gyerekeknek szánt oldalakat tartalmaznának, ezt pedig egy független szervezet rendszeresen ellenőrizné. A képviselők az oktatókat és nevelőket a gyermekvédelmi szervezetek bevonásával tartott továbbképzéseken ismertetnék meg „az internet iskolai oktatás keretében történő használatával és a pedagógiai célú biztonságos felhasználás módszereivel”.

Az EP szavaz a gyermekeknek készített gyógyszerekről is. A beteg gyerekeknek leggyakrabban felnőtteknek készített gyógyszereket adnak – kisebb dózisban. Speciális gyerekgyógyszerek gyártását szeretné viszont ösztönözni az a rendelettervezet, amelyet most első olvasatban fogadhat el az Európai Parlament. A gyógyszeripar hozzáállásának megváltoztatásához hozzájárulhat az a terv, amely értelmében hat hónappal meghosszabbítanák a gyógyszerszabadalmak és az egyéb kiegészítő találmányvédelmi eszközök hatályát.

Az EP plenáris ülésén szó lesz a textilipar jövőjéről is. A képviselők kezdeményezik, hogy a kínai textilgyártók fogadják el a nemzetközi munkaügyi és környezetvédelmi szabályokat, Kína pedig tegyen többet a termékhamisítás leküzdésére.

Tanács

A brit elnökség ezen a héten három informális tanácsülésnek is otthont ad. A bel- és igazságügyi miniszterek csütörtökön és pénteken találkoznak Newcastle-ban, ahol a terrorizmus elleni küzdelemről tanácskoznak majd. A megbeszélés napirendjén a szervezett bűnözés elleni harc és a bevándorlás is szerepel.

A mezőgazdasági miniszterek a hét végén (szeptember 9-12.) találkoznak, csakúgy, mint a környezetvédelmi tárcák vezetői. A két Tanács szeptember 11-én közös ülést tart, melynek témája a mezőgazdaság és a klímaváltozás lesznek.

Az EU pénzügyminiszterei és jegybankelnökei pénteken és szombaton (szeptember 9-10.) ülnek össze Manchesterben.