Az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso ötpontos tervet dolgozott ki a 2007-2013-as költségvetésről szóló megállapodás előmozdítására. Barroso arra kérte Tony Blair brit kormányfőt, az EU soros elnökét, hogy tegyen meg mindent azért, hogy idén Karácsonyra szülessen megállapodás a büdzséről.

Az Európai Bizottság elnöke öt pontban fogalmazta meg azokat az ötleteket, amelyek eleget tennének a brit modernizációs követeléseknek csakúgy, mint a francia aggodalmaknak, amelyek a szociális modellt és a mezőgazdasági támogatásokat féltik leginkább.

Barroso ugyanakkor világossá tette, hogy arról szó sem lehet, hogy a tagállamok érintetlenül hagyják az agrártámogatásokat és kevesebbet költesenek a kohéziós és gazdaságfejlesztési célokra.

Az ötpontos terv nem említi konkrétan a brit visszatérítést és nem változtat a Bizottság által eredetileg javasolt, az EU nemzeti össztermékének 1,21 százalékban meghatározott kiadásokon, ám lefekteti, hogy a 2003-ban, az közös agrárpolitikáról született megállapodás 2013-ig érintetlen marad. A terv szerint a globalizációs alap, amely leginkább a munkanélküliségen segítene 3,5 milliárd euróval gazdálkodhatna. Barroso ígéretet tett, hogy az alapot nem csődbe jutott cégek megmentésére, hanem az emberek elhelyezkedésére használnák.

Az elnök javaslata szerint az új tagállamoknak lehetősége nyílna a kohéziós támogatások 60 százalékát versenyképességi célokra költeni, míg a régi tagállamok a mostani 50 százalék helyett 75 százaléknyi támogatást fordíthatnának e célokra.

A mezőgazdasági támogatásokat tekintve Barroso kifejtette, hogy 2009-től a jelenlegi közvetlen támogatásokon felül még egy százalék támogatást nyújtana a vidéki munkahelyek létrehozására, amely a mezőgazdaság modernizálását extra 2,6 milliárd euróval támogatná. A közös agrárpolitikáról 2009-ben indulnának új tárgyalások, ám a reformok csak 2013 után kezdődhetnének el.

A britek egyelőre nem nyilatkoztak a javaslatokról, egy brit diplomata mindenesetre megköszönte “a vitához való pozitív hozzászólást”.