Magyarország egy dologban mindenképp hasonlítani fog az Egyesült Államokhoz: nekünk is lesz lobbitörvényünk. A törvényhozás szabályozottságot remél, a szakma szerint most is rend van. Lesz majd nyilvántartás és összeférhetetlenség, ajándékot pedig csak hatezer forintért adhatnak a lobbisták.

“Tarthatatlan, hogy az emberek többsége rossz minőségű, felfújt kenyeret vásárol hetven forintért a hipermarketekben, s eközben a pékségek, sütödék sorra mennek tönkre. Mit gondolnak, milyen ízű egy négyforintos zsömle?” – tette fel a kérdést Orosz Sándor szocialista képviselő a kereskedelemről szóló törvény általános vitájában. Orosz Sándor napirend előtti felszólalásában jövőre köteles lenne elmondani: a péklobbi érdekében beszél, illetve bármilyen módon érintett a kérdésben. Ellenkező esetben azt kell feltételezni: egyszerűen zavarja, hogy a szombaton vásárolt kenyeret hétfőn már nem lehet megenni. Persze ugyanez lenne a helyzet, ha valaki például a használtautó-kereskedők, borászok, szeszfőzdék vagy színházak érdekében interpellálna a parlamentben. Erre is van példa, Font Sándor fideszes képviselő például késhegyig menő vitákat folytatott hétfőn a regisztrációs adóval kapcsolatban, s a szőlősgazdák is köszönhetnek neki egy módosítást a jövő évi adótörvényekben.

Az igazságügyi tárca nemrégiben nyújtotta be a lobbitörvény tervezetét, amely – az indoklás szerint – átláthatóvá tenné a jelenlegi rendszert. Hazánk ezzel egy nagyon szűk körhöz fog csatlakozni – csak az Egyesült Államok és Kanada szabályozza törvényi szinten a lobbitevékenységet –, s az érintettek ennek nem nagyon értik az okát. Nem tapasztalható szakmai elégedetlenség, s a különböző kamarák szabályozásai, az etikai kódexek, s nem utolsósorban a büntető törvénykönyv megfelelő szabályozást nyújtanak – mondta Kopiás Gábor, az Első Magyar Lobbiszövetség alelnöke. Ráadásul a lobbi sokkal bonyolultabb annál, mint megkeresni egy képviselőt. Jelenleg az Országgyűlés hivatala által összeállított lista alapján ismerhetők meg a lobbizó szervezetek, ez a parlament honlapján is hozzáférhető; mintegy hatszáz szövetség, érdekképviselet szerepel rajta. Ezek képviselői jogosultak arra, hogy üléseken vegyenek részt, tárgyalásokat kezdeményezzenek.