A jövő év január 1-je helyett várhatóan csak két évvel később, 2008. január 1-jétől képviselhetik rászoruló ügyfeleiket a bíróság előtt is a nép ügyvédei. A költségvetésből ugyanis nem futja a többletfeladatokra. Az ingyenes jogsegély lehetőségét még mindig nagyon kevesen ismerik.

Másfél éve várnak a rászorulók arra, hogy a számukra létrehozott a nép ügyvédei az ingyenes vagy kedvezményes tanácsadás és iratszerkesztés mellett végre peres ügyeikben is eljárhassanak. Pedig már a szociális alapú jogsegély-lehetőség tavalyi beindítása előtt is tudni lehetett, hogy a legnagyobb igény éppen arra lenne, amire a törvény szerint egyelőre nincs lehetőség: az ügyfeleket a bíróság előtt is képviselhessék a jogi segítők.

Hiába kaptak ugyanis sok esetben tanácsot vagy készítették el beadványaikat az ügyvédekhez forduló kisjövedelműek, a segítők jogszabályban jelentősen korlátozott hatásköre miatt ügyeik bírósági szakaszában már “igazi”, vagyis fizetős jogi képviselőt kellett fogadniuk. Már amikor ezt egyáltalán megtehették. A többnyire létminimum alatt élő vagy kisnyugdíjas panaszosoknak ugyanis az esetek jó részében erre egyáltalán nincs pénzük, így lehetőségük – a megkérdezett ügyvédek tapasztalata szerint rászoruló megbízóik ügyeinek kétharmada el is halt a keresetlevél megírásával.

Büdzséáldozat

A szolgáltatás szabályait rögzítő törvény szerint az önkéntes segítők jövő év január 1-jétől vállalhatnának peres képviseletet is. Most úgy tűnik, nem tehetik. Hiába kezdte meg ugyanis az Igazságügyi Minisztérium a többletmunkához szükséges apparátusbővítés előkészületeit, az általános takarékosság miatt a jövő évi költségvetésben nem jutott pénz erre.

Bár Petrétei József igazságügy- miniszter két hete még a hatáskörbővítés januári életbe lépéséről beszélt, Oswald Pál, a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat Országos Hivatalának főigazgató-helyettese már azt mondta hét végén: “Elképzelhető, hogy néhány hónapot csúszik a bevezetés.” A hatályba lépés dátumát minisztériumi információink szerint azonban várhatóan még ennél is későbbre, 2008. január 1-jére tolják – bár ezt még sem az ügyfelek, sem a segítői körben részt vevő ügyvédek nem tudják, sőt amíg nem születik döntés, nem is közlik velük.

Az “alapverzióban” működő szolgáltatást egyébként sikertörténetként értékeli az Igazságügyi Minisztérium, hiszen alig másfél év alatt harminchatezren keresték fel a segítségnyújtást koordináló megyei hivatalokat. Az olcsó vagy ingyenes lehetőséget azonban még mindig nem ismerik elegen, a segítői hálózatba jelentkezett, lapunk által megkérdezett ügyvédeket ugyanis jó ha négy-öt ügyfél megkeresi havonta.

Nagyvárosi lehetőség

A bicskei Szabó Károly például kifejezetten ügyfélkörének fellendítése miatt vállalta a többletfeladatot, mivel akiről látta, hogy elesett, nincs pénze, azon – állította a Magyar Hírlapnak – eddig is ingyen segített. Bár elérhetősége fél éve, vagyis április óta szerepel a segítők adatbázisában, ennyi idő alatt is mindössze hét közvetített kuncsaftja volt. Állítása szerint ebben az is közrejátszhat, hogy nem tudja tartani a versenyt a székesfehérvári konkurenciával, a Fejér megyében működő kilenc nép ügyvédjéből hat ugyanis a segítségnyújtó szolgálat irodájának is helyet adó megyeszékhelyen dolgozik. Egyelőre minden megyében csak egy ilyen hivatal működik, s a tapasztalat szerint ha az igényléshez szükséges papírok kitöltéséhez valaki felutazik a megyeközpontba, ottani ügyvédet választ, nem utazgat tovább egy harmadik városba.

Kevés ügyfél

Helyzeti előnyük ellenére a frekventált helyen működő irodák sem szakadnak meg a rászorulók rohamai miatt: a megkérdezett szolnoki, győri, miskolci, kaposvári, szegedi, de még a fővárosi ügyvédi irodák sem szolgálnak ki havi négy-ötnél több rászoruló ügyfelet. Pedig a lehetőség népszerűsítésére nemrég kampányt indított a minisztérium, és Joga van az igazához üzenettel villamosok oldalán, Volán-buszokon, plakátokon és ingyenesen hívható zöld számon népszerűsíti a jogi segítségnyújtók szolgálatait. A központi hivatalokat októbertől kisvárosokba kihelyezett mobil ügyfélszolgálatokkal is igyekeznek bővíteni.

A végleges és a szolgáltatást valóban mindenki számára elérhetővé tevő megoldás egyébként az lenne, ha minden nagyobb városban lenne igényléseket befogadó hivatal, illetve ügyeket lebonyolító segítő. Erre azonban valószínűleg még annál is tovább kell várni, mint hogy a képviselők peres ügyekben is eljárhassanak.