Négy évet kapott az eBay-t csalásra felhasználó brit férfi

2005.11. 4. JogiForum.hu

Egy hattagú brit banda tagjai az eBay internetes bevásárlóoldal alkalmazottaiként fellépve személyes és banki adatokat szerzett meg az oldal felhasználóitól, majd ezekkel visszaélve együttesen körülbelül 200.000 fontra tettek szert.

A banda működése alatt több mint 160 embert károsított meg. A társaság bő egy éven keresztül használta azt a más elkövetők által is ismert kifinomult módszert melynek lényege, hogy magukat jogszerűen működő és széles körben ismert vállalkozások alkalmazottaiként feltüntetve emailben léptek kapcsolatba a kiszemelt áldozattal. A levélben arra kérték a címzettet, hogy a levélben elküldött linkre kattintva megjelenő weboldalon adjon meg bankkártyaszámokat és különböző jelszavakat. Mivel a felhasználók első ránézésre általában semmi gyanúsat nem találtak a megjelenő weboldalon, minden további nélkül megadták a kért adatokat és ezzel természetesen a hozzáférést saját bankszámlájukhoz.

Az ötletgazda és a banda feje egy büntetett előéletű, 29 éves, az angliai Lythamből származó férfi volt, akire végül négy év börtönbüntetést szabott ki az eljáró bíróság. Hat társa - köztük saját fivére - hat hónapostól két évig terjedő szabadságvesztés büntetésben részesült.

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET