A Lordok Háza a múlt héten nem fogadta el a brit kormánynak azt a tervezetét, amely a személyazonosító igazolványok bevezetéséről szólt. A nagy tekintélyű intézmény ugyanis szükségesnek tartja, hogy törvényi korlátozások legyenek alkalmazandók atekintetben: pontosan ki lesz jogosult egy állampolgár személyazonosságát ellenőrizni.

A második kamara tagjait az is aggasztotta, hogy a belügyminisztérium nem tárta fel teljesen kártyák bevezetésével járó anyagi terheket.

A személyazonosító okmányokat ért legsúlyosabb kritikát azonban Stella Remington, a brit katonai hírszerzés (MI5) volt vezetője fogalmazta meg. Egy Briminghamben megrendezett konferencián ugyanis a brit kormány által az igazolványok bevezetésének érdekében hangoztatott talán legfontosabb érvet semmisítette meg amikor kijelentette, hogy ezeket az okmányokat a terrorizmus elleni harcban nem lehet majd használni. “Nem hiszem, hogy a titkosszolgálatok részéről bárki is szorgalmazná a személyazonosító igazolványok bevezetését” – egészítette ki véleményét a volt hírszerző.

Stella Remington szerint az okmányokat bizonyos mértékben lehetne a cél érdekében hasznosítani, de kizárólag akkor, ha azokat lehetetlen lenne hamisítani. Mivel azonban a jelenlegi brit hivatalos okmányok elég szerinte könnyen hamisíthatóak, ezért hasznavehetetlen dolog óriási összegeket költeni olyan iratok bevezetésére, amelyeket akár a hátsó szobában is elő lehet állítani.

A liberális demokrata képviselők Remington szavain felbuzdulva azonnal a tervek félbeszakítását sürgették, a konzervatívok pedig kijelentették, hogy a tervezett igazolványok megjelenése nem a kívánatos hatást válthatja ki. A volt hírszerző által elmondottakat a brit kormány azzal kommentálta, hogy Remingtonnak jogában áll véleményt formálni a kérdésről.