Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az atomenergiáról szóló 1996. évi törvény módosításáról szóló javaslat általános vitáját, amelynek célja, hogy az atomerőmű, illetve nukleáris hulladéktároló környezetében lévő települések fejlesztésére is felhasználhatók legyenek a támogatások.

A hárompárti törvényjavaslatot Wekler Ferenc (SZDSZ), Harrach Péter (Fidesz) és Podolák György (MSZP) nyújtotta be önálló indítványként. Wekler Ferenc a napirendi pont előadójaként elmondta, hogy várják az MDF-frakció csatlakozását is kezdeményezésükhöz, amely arra irányul, hogy az atomerőmű, illetve nukleáris hulladéktároló körüli települések számára a Központi Nukleáris Alapból folyósított tájékoztatási támogatásokat hivatalosan is felhasználhassák más célra – településfejlesztésre, a gondok enyhítésére – a tájékoztatási célból létrejött társadalmi társulások.

A képviselő kifejtette, hogy a módosítást az teszi szükségessé, hogy nem egy alkalommal más célra – járdaépítésre, oktatási intézmények felújítására – használják fel a települések ezeket a pénzeket, amelyet az Állami Számvevőszék kétszer tett szóvá jelentésében. A javaslat arra irányul, hogy a támogatáshoz hozzáférjenek a települések fejlesztési társulásai is, illetve hogy a kormány döntse el az érintettség fokozatát, mivel az említett települések csekély, de bizonyos kockázatot is vállalnak, amiért jogosan jár nekik többlettámogatás.

Szabó György (MSZP) úgy értékelte, hogy az említett támogatások nagyban hozzájárulnak az intézmények társadalmi elfogadottságához az érintett településeken. Tóth István (Fidesz) úgy vélte, hogy a ciklus lezárása előtt érkezett javaslatot “kapuzárás előtti pánik” okozta, Wekler Ferenc be szeretné venni a támogatotti körbe azokat a településeket, amelyek eddig nem jutottak hozzá. A képviselő szorgalmazta, hogy ne a kormány, hanem maga a törvény határozza meg az érintettség fokozatát, így elkerülhetőek lennének a félreértések, félretájékoztatások.

A részletes vitára várhatóan a jövő héten kerül sor.