A PM megtagadja a tájékoztatást, így nem tudni, januártól kell-e vagy sem havi rendszerességgel adatot szolgáltatni elektronikus úton adatot a vállalkozásoknak alkalmazottaikról.

Hagyományt teremtő módon most éppen a Népszabadságnak nem adott tájékoztatást a Pénzügyminisztérium arról, amiről százezernyi ember szeretne informálódni, lehetőség szerint időben, hogy törvénytisztelő módon cselekedhessen az elkövetkezendőkben is.

A napilap arra kereste a fiskális tárcánál a választ, hogy – idézzük – kezdeményezi-e annak a törvényi rendelkezésnek a módosítását, amely szerint január elsejétől havonta elektronikus úton adatot kellene szolgáltatniuk a vállalkozásoknak alkalmazottaikról. Egyelőre csak azt lehet sejteni, hogy a még nem is hatályos adóbevallási szabályok egyikén-másikán változtatni kíván a pénzügyi tárca. A Népszabadság úgy tudja, hogy vélhetően nem a jövő év elejétől, hanem május közepétől kell először elektronikusan adatot szolgáltatniuk a munkáltatóknak foglalkoztatottaikról, és akkor is csak a jelenlegi havi, illetve negyedéves bevallóknak. Ez a kör megközelítően ötvenezer vállalkozást jelent.

Az éves bevallókra csak 2007-től terjedne ki ez a kötelezettség. Tehát – írja a napilap – csak egy évnyi csúszással lenne teljes körű az egyéni járulék-nyilvántartási rendszer. Ilyenformán késhet az egyszerűsített átutalási rendszer bevezetése is.