Nagy nehezen sikerült megegyezni a minimálbér összegéről és az átlagkereset-emelkedés ajánlott mértékéről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A munkaadók és a szakszervezetek viszonylag hamar ledolgozták azt az ezerforintos különbséget, amely a legutóbbi 62 ezer és 63 ezer forintos ajánlatuk között volt, s mivel mindkét fél engedett ötszáz forintot, 2006-ban 62 500 forint lesz a minimálbér. A legkisebb bér 2007-ben 65 500, majd 2008-ban 69 ezer forintra emelkedik. A számok azonban nincsenek kőbe vésve, hiszen az OÉT minden évben értékeli a helyzetet, s ha nem várt módon alakulnak a gazdasági feltételek, akkor átírják az összegeket. Ezzel egyébként megvalósult a kormány és a szakszervezetek óhaja, hogy a legkisebb bér érje el az egy keresőre számított létminimumot. A felek arról is megállapodtak, hogy jövőre bruttó négy-öt százalékos átlagkereset-emelést ajánlanak a versenyszférában.

Sokkal nagyobb csatározás folyt viszont a középfokú és a felsőfokú végzettséghez kötött garantált bérminimumok körül. A háromelemű minimálbér-rendszer a szakszervezetek régi követelése, de a kormány csak az idén tette magáévá az ötletet. A kormányzat terve szerint jövőre a középfokú végzettségű munkakörökben dolgozóknak az általános minimálbérnél tíz százalékkal, a felsősfokúaknál húsz százalékkal többet kellett volna fizetniük a munkaadóknak.

Pénteken azonban sikerült végre kompromisszumot kötniük a munkaadóknak és a szakszervezeteknek. A meglehetősen bonyolult egyezség lényege, hogy a középfokú, vagyis lényegében a szakmunkás-bérminimum a jövő év első feléig csak ajánlott lesz, utána viszont kötelező. A munkaadók kérésére különbséget tesznek a gyakorlott és a tapasztalat nélküli munkavállalók között. A szorzók – a várakozásoknak megfelelően – a két véglet között alakulnak: kétéves gyakorlat alatt a minimálbér 105 százaléka, az ennél tapasztaltabbaknak a 110 százaléka jár majd.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörökben dolgozók bérminimuma viszont egyáltalán nem lesz kötelező, csak ajánlott: 2006-ban a minimálbér 140 százalékának megfelelő 87 500 forintot javasol az OÉT, 2008-ra viszont már pár száz forinttal 110 ezer forint fölé emelkedik ennek összege.

Azt, hogy az idei bértárgyalások könnyen zsákutcába juthattak volna, jól mutatja, hogy a kilenc munkáltatói szervezet közül a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége és az Ipartestületek Országos Szövetsége tartózkodo tt az egyezségkötés során, de azért nem vétózta meg a megállapodást. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke elmondta, hogy továbbra is túlzottnak tartják a minimálbér-emelés mértékét, s attól félnek, hogy emiatt munkahelyek fognak megszűnni.