Bár a korábbi elképzelések szerint német mintára Magyarországon is építési rendőrséget terveztek, úgy tűnik, mégsem valósul meg az ötlet. Ehelyett a jelenlegi felügyeletet javítanák fel.

Az építési hatóságok azt várják a múlt héten az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslattól, hogy több lesz az ellenőr.

Bedő Katalin, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal szakmai titkára lapunknak azt mondta, hogy a törvénymódosítás elősegíti az építőipar nyáron meghirdetett kifehérítését.

“Fontos, hogy megteremtsük a feltételeket a felügyelők megnövekedett feladataihoz, mivel mostantól már az építtető mellett a kivitelezőt vagy az alvállalkozót is ellenőrizhetik” -jegyezte meg Bedő Katalin. Míg tavaly negyvenötezer lakás épült, csak húsz ellenőr járta az országot.

A felügyelők feladatai mellett a kiszabható építésügyi bírságok is megnövekedtek, egy-egy szabálytalan túlépítés miatt akár tízmillió forint is kiróható.

Urbán András, a fővárosi közigazgatási hivatal építésügyi főosztályvezetője azt mondta, eddig még senkit sem büntettek meg ekkora összegre. “Optimális esetben további háromszáz ember és megfelelő technikai háttér – gépjárműpark, labor – kellene a hatékony ellenőrzéshez, mert a jelenlegi lehetőségeink minimálisak”- utalt a főosztályvezető a jelenlegi helyzetre. Budapesten mindössze négy felügyelő jut a három-négyszáz építkezésre.

A Magyar Hírlap információi szerint ezért fordulhat elő számos esetben, hogy a kivitelezők már az építkezés költségeibe is bekalkulálják a “kenőpénzt” vagy autót, amellyel a szomszédokat vesztegetik meg egy-egy túlépítés hallgatólagos tudomásulvételéért. A felügyelők ugyanis a csak bejelentésre dolgoznak.