Az Európai Parlament elfogadta az EU 2006-os költségvetését. A jövő évi büdzsé a kifizetések szintjén tagállamok nemzeti jövedelmének 1,01 százalékáról rendelkezik, ami 111,969 milliárd eurót jelent. Amennyiben a közeljövőben nem sikerül megegyezni a 2007-2013-as pénzügyi kerettervről, a 2006-os számok képeznék a következő évi költségvetés alapját.

A Tanács és az EP képviselői közötti hosszas egyeztető eljárást követően a Parlament megszavazta a 2006-os uniós költségvetést. A nemzeti jövedelmek 1,01 százalékára rúgó közös büdzsé 5,7 milliárd euróval (5,3 százalékkal) nagyobb a 2005-ösnél.

Az elfogadott költségvetés értelmében nem emelkednek jövőre a strukturális támogatásokra fordítható összegek, 100 millió euróval több jut viszont a lisszaboni stratégiával összefüggő – a kutatást, az ifjúságot, a kultúrát és a kis és közepes vállalkozásokat támogató – programok finanszírozására.

A rugalmassági eszköz igénybe vételével a mostani pénzügyi kerettervhez képest az EU 275 millióval többet fordíthat külkapcsolatokra. Ebből jut az iraki újjáépítésre, a szökőár sújtotta országok, valamint a cukorreform miatt kárt szenvedő afrikai, karibi és csendes-óceáni államok támogatására is. A közös kül- és biztonságpolitika 2006-ban 102,6 millió euróval kap többet. Ez a korábban tervezetthez képest 40 milliós növekedést jelent. A jövőben egyébként a parlamenti szakbizottság tagjai és a tanács képviselői háromhavonta tartanak eszmecserét a kül- és biztonságpolitikai kérdésekről.