Elmarasztalták Portugáliát, Görögországot és Franciaországot, mert megnehezíti más uniós tagország polgárainak munkavállalását.

Az Európai Bizottság kedden felszólította Portugáliát, Görögországot és Franciaországot, hogy országaikban élő külföldiek számára is maradéktalanul nyissák meg a munkaerőpiacot a szolgáltatási szektorban. Jelenleg, az ezekben az országokban törvényesen letelepedett, uniós polgárok hátrányos megkülönböztetésben részesülnek, ha a szolgáltatások valamely területén akarnak elhelyezkedni.

Franciaországban például a külföldi ingatlanügynököknek nagyobb tapasztalattal kell rendelkezniük, mint francia kollégáiknak ahhoz, hogy működési engedélyt kapjanak. A külföldi orvosok, fogorvosok, bábaasszonyok is lényegesen kevesebbet praktizálhatnak, mint francia kollégáik.

Portugáliában a külföldi építészeknek extra honosítási vizsgát kell tenniük, Görögországban pedig nem ismerik el például azoknak a látszerészeknek a diplomáját, akik egy másik EU – tagországban szerezték képesítésüket.

Az Európai Bizottság állásfoglalása értelmében a három országnak meg kell változtatnia a külföldiek munkavállalására vonatkozó törvényt, ellenkező esetben bírságot szab ki rájuk az Európai Bíróság.

A hírügynökségi jelentés emlékeztet arra, hogy ez az ügy nem tévesztendő össze az úgynevezett szolgáltatási irányelvvel, ami lehetővé teszi, hogy külföldi, de nem az adott országban leletelepedett EU – polgárok egy másik ország szolgáltatási szektorában szabadon, az ottani állampolgárokkal azonos feltételekkel vállaljanak munkát.