Munkavállalás: hátrányos megkülönböztetések az EU-ban

2005.12.21. hvg.hu

Elmarasztalták Portugáliát, Görögországot és Franciaországot, mert megnehezíti más uniós tagország polgárainak munkavállalását.

Az Európai Bizottság kedden felszólította Portugáliát, Görögországot és Franciaországot, hogy országaikban élő külföldiek számára is maradéktalanul nyissák meg a munkaerőpiacot a szolgáltatási szektorban. Jelenleg, az ezekben az országokban törvényesen letelepedett, uniós polgárok hátrányos megkülönböztetésben részesülnek, ha a szolgáltatások valamely területén akarnak elhelyezkedni.

Franciaországban például a külföldi ingatlanügynököknek nagyobb tapasztalattal kell rendelkezniük, mint francia kollégáiknak ahhoz, hogy működési engedélyt kapjanak. A külföldi orvosok, fogorvosok, bábaasszonyok is lényegesen kevesebbet praktizálhatnak, mint francia kollégáik.

Portugáliában a külföldi építészeknek extra honosítási vizsgát kell tenniük, Görögországban pedig nem ismerik el például azoknak a látszerészeknek a diplomáját, akik egy másik EU - tagországban szerezték képesítésüket.

Az Európai Bizottság állásfoglalása értelmében a három országnak meg kell változtatnia a külföldiek munkavállalására vonatkozó törvényt, ellenkező esetben bírságot szab ki rájuk az Európai Bíróság.

A hírügynökségi jelentés emlékeztet arra, hogy ez az ügy nem tévesztendő össze az úgynevezett szolgáltatási irányelvvel, ami lehetővé teszi, hogy külföldi, de nem az adott országban leletelepedett EU - polgárok egy másik ország szolgáltatási szektorában szabadon, az ottani állampolgárokkal azonos feltételekkel vállaljanak munkát.