Mint ismeretes, az elmúlt évben több hivatásos állományú rendőr, határőr fordult bírósághoz jogsegélyért a 2004. évi 13. havi illetményük kérdésében. Tekintettel arra, hogy a múlt évben ellentmondó jogerős bírósági ítéletek születtek, dr. Lamperth Mónika belügyminiszter levélben fordult az igazságügy miniszterhez, kérve, hogy kezdeményezze a Legfelsőbb Bíróságnál jogegységi határozat meghozatalát.

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának jogegységi tanácsa – teljes mértékben igazolva a belügyminiszter korábbi álláspontját – január 31-én meghozta határozatát, melyben kimondta: a közszférában foglalkoztatottakat, így a rendészeti szerveknél hivatásos szolgálatot teljesítőket, megilleti 2004-re az egyhavi külön juttatás, amely kifizetéséről 2005. január 17-én kellett intézkedni.

Azonban, akik 2005. január 1-én már nem voltak a rendészeti szerveknél alkalmazásban, azokat is megilleti a 2004. évre járó egyhavi plusz juttatás.

A belügyminiszter korábbi álláspontját megerősítve, utasította a rendészeti szervek vezetőit, hogy a jogegységi határozatnak megfelelően rendezzék az érintettek jogos igényeit. Ez csak a 2004. december 31-e előtt állományból eltávozottakat érinti, ugyanis a jogegységi határozat kimondja: …„A 2004. évre járó egyhavi külön juttatás kifizetéséről 2005. január 17-én kellett intézkedni, az igény ekkor vált esedékessé. Ha a munkáltató ekkor egyhavi különjuttatást fizetett, ezzel a 2004. évi járandóság megfizetését teljesítette, a tárgyévet követő januári kifizetési szabálynak megfelelően. Ilyen esetben a munkavállaló 2004. évre vonatkozóan igényt – függetlenül a munkáltató jogszabály-értelmezésétől, a kifizetés jogcímének megjelölésétől – alappal nem támaszthat.”…

Azok, akik 2004. év folyamán fejezték be munkaviszonyukat, szintén hozzájutnak a különjuttatáshoz. A kifizetés szabályairól a 2004. évi Zárszámadási Törvény rendelkezik úgy, hogy az érintetteknek maguknak kell kezdeményezni az illetékes rendőr-főkapitányságoknál, határőr-igazgatóságoknál az esetlegesen elmaradt többletjuttatás kifizetését.