Bírósági határozat alapján az internetszolgáltató köteles együttműködni a kalóz tevékenység megszüntetésében

2006.02.17. Jogi Fórum / MAHASZ

A lemezipar üdvözli a dániai döntést, mely szerint a szolgáltatók kötelesek megakadályozni előfizetőik számára a szerzői jogok megsértését.

Az IFPI, a hanglemezipar nemzetközi szervezete üdvözli a Dán Legfelsőbb Bíróság határozatát, mely alapján az internetszolgáltatók kötelezhetők arra, hogy megszűntessék azon ügyfeleik Internet kapcsolatát, akik kalóz tevékenységben vesznek részt.

Az ügy, melynek kapcsán két, illegális ftp-szervert üzemeltető személy ellen indult eljárás, fontos precedenst teremt az internetszolgáltatók felelőssége terén, olyan esetekben, amikor illegális fájlcserélésre derül fény. A jogtulajdonosok most már eljárást kezdeményezhetnek a szolgáltatókkal szemben, kötelezve őket, hogy szüntessék meg az internetszolgáltatást azon ügyfeleik számára, akik ezt a szolgáltatást jogvédett tartalmak terjesztésére használják fel, különböző P2P hálózatokon. A határozat az EU szerzői jogi törvényein alapul és az egész Unió területén érezteti hatását.

A Dán Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése a TDC telekommunikációs vállalat és a dán zene- és filmiparban alkotó jogtulajdonosokat képviselő szövetség kalózkodás elleni csoportja közötti hosszú jogi vita végére tesz pontot.

A határozat kötelezi a TDC-t és további szolgáltatókat az azonnali cselekvésre, amennyiben értesítést kapnak, hogy valamely ügyfelük internet-hozzáférését a szerzői jogok megsértésére használja. Az együttműködés elmaradása esetén a jogtulajdonosok bírósági közreműködést kérhetnek a szolgáltatóval szemben.

Geoff Taylor, az IFPI ügyvezető alelnöke szerint, „Ez jó hír a művészek, lemezkiadók, jogtulajdonosok számára egész Európában. Egyértelművé teszi, hogy a jövőben a szolgáltatóknak sokkal határozottabban fel kell lépniük az internetes kalózkodás ellen. Határozott üzenet ez a szolgáltatók számára a teljes EU területén.”

A dán szervezet részéről Jakob Plesnet elmondta: „A határozat nagyon fontos lépés a jogvédett tartalmak interneten történő illegális terjesztésével szemben. A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a szolgáltatónknak meg kell akadályozniuk az illegális tevékenységet oly módon, hogy a zenék, filmek és írásos anyagok illegális terjesztésére használt Internetes kapcsolatokat meg kell szűntetniük.”

  • kapcsolódó anyagok
SZERZŐI JOG
FÁJLCSERÉLŐK
SZERZŐI JOGVÉDŐK