“Ez pont olyan, mintha a Kárpát utcai Merci szervizben azt mondanák a húsz éve ott dolgozó szakiknak, hogy bocs, de holnaptól nem javíthattok autót, mert szerintünk egyikőtök sem ért hozzá. Ám, ha elvégzitek 400 ezer forintért a mi tanfolyamunkat, megengedjük, hogy újra kézbe fogjátok a villáskulcsot” – idézi a Magyar Ingatlanszövetség marketing tanácsadója, Földvári Zsolt az új jogszabályon felháborodott szakember véleményét.

Az ingatlanvagyon értékbecslését a közelmúltban hatályossá vált törvény speciális felsőfokú képesítéshez köti. Magyarországon egyetlen egy intézmény bocsáthat ki ilyen oklevelet, az, amelyik a középfokú képzésnek is a gazdája. Csakhogy – és ez okoz bosszúságot megannyi cégnek, szakembernek – a felsőfokú képzés még nem indult el. Az oktatás – melyhez állítólag még a tankönyvek sincsenek meg – 400 ezer forintba kerül és 600 órás időtartamú lesz, s a jogszabály szerint praktikusan minden, e területen ma is tevékenykedő szakemberre kénytelen lesz beiratkozni. Ráadásul 2006. szeptember 1-től csak ennek az oklevélnek a birtokában lehet tovább tevékenykedni. Az előírt időpontra, ha még el sem kezdődött az oktatás, bizonytalan, hogy lesz akár csak egy kurzusnyi “új diplomás”.

De hogy mennyire képtelen helyzet alakulhat ki, azt Földvári Zsolt ugyancsak egy, a szövetséghez érkezett panasz ismertetésével igyekezett megvilágítani. A magyar piacon is tevékenykedő nemzetközi vállalat ügyvezetője, amikor lefordították neki angolra a jogszabályt, azt hitte, viccet hall. A lényeg, hogy a társaságnál EUFIM-es és RICS-es (a szakma legmagasabb szintű nemzetközi végzettségű, a világ minden pontján elfogadott minősítést igazoló oklevéllel rendelkező) munkatársak dolgoznak, de – mint kiderült – szabályosan csak szeptember 1-ig. Ezek az EUFIM-es és RICS-es szakértők amúgy maguk is tanítanak, illetve előadnak munkáltatójuk londoni központjában, már csak azért is, mert van közöttük olyan, akik eleve angol. Ennél a cégnél nem tudják, ezek után hogyan adaptálhatók kollégáik külföldi diplomái, bár ezt ki lehet olvasni a törvényből: sehogyan sem. Ugyanis a hazai műegyetemi, műszaki főiskolai, illetve közgazdász diplomák – és melléjük szerzett szakirányú végzettséget tanúsító oklevelek – sem jók.

Az elmúlt években ráadásul igen sokan középfokú ingatlanbecslő végzettségre tettek szert és ennek alapján tevékenykedtek az ingatlanpiacon. Ezerszám vannak az országban, sokuk eleve úgy került ide, hogy megszűnt munkahelyekről, illetve szakmákból átképezték magukat. Most ők is az egyetlen szakirányú kurzusra kényszerülnek, munka mellett, 400 ezer forint ellenében.

A Magyar Ingatlanszövetség igyekezett protestálni a szakmai kormányzatnál, de nem jutott egyről a kettőre. A pár héttel ezelőtti állapotnál most azonban kilátástalanabbnak ítélik a helyzetet, ugyanis törvénymódosításra immáron nincs mód a fejetlenséget okozó szeptemberi új rend előtt. Félő, hogy a jó szándékkal megalkotott jogszabály ellenkező hatással kezd el működni, a magasabb színvonalra emelt ingatlanbecslésből nemcsak a gyöngék, az alacsony képzettségűek szorulnak ki, hanem a legjobbak, legfelkészültebbek is, azok, akiket nem tanítani kellene, hanem rávenni arra, hogy tanítsanak.