Ezen a héten az iráni külügyminiszter az Európai Parlamentbe látogat, folytatódnak a CIA börtönök ügyében folyó vizsgálatok, és kezdetét veszi az európai mobilitási év is.

Európai Bizottság

Ezen a héten indul az Európai Mobilitási Év, amelynek célja az európai polgárok hatékonyabb tájékoztatása az EU-ban való munkavállalási lehetőségekről, jogokról, és annak költségeiről. Jelenleg az európai munkavállalók csak mintegy másfél százaléka dolgozik vagy él egy másik tagállamban.

A 2006-os Európai Mobilitási Évet Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Vladimir Spidla, szociális ügyekért felelős biztos, valamint Martin Bartenstein, osztrák gazdasági miniszter indítja el hétfőn (2006. február 20.)

Viviane Reding, információs társadalomért felelős biztos hétfőn (2006. február 20.) teszi közzé értékelését a távközlési piacok liberalizációjának megvalósulásáról a tagállamokban.

Olli Rehn, bővítési biztos szintén hétfőn találkozik a román igazságügyi miniszterrel, aki a tagjelölt ország korrupció ellenes harcáról számol be.

Franco Frattini egy civil szervezet rendezvényén a sajtószabadságról tart előadást, miután a múlt héten azt javasolta, hogy az újságíróknak egyfajta kódex alapján dolgozzanak. Frattini csütörtökön (2006. február 23.) találkozik az Európa Tanács a CIA börtönök ügyében vizsgálódó munkatársával, Dick Marty-val. Margot Wallström, kommunikációért felelős és Dalia Grybauskaite, költségvetésért felelős biztosok parlamenti képviselőkkel és a tagállamokkal tárgyalnak a 2007-2013 közötti büdzséről.

Az Európai Bizottság heti ülésén a fő téma az Európai Technológiai Intézet felállítása lesz, amelynek célja, hogy az Európa és az Egyesült Államok közötti, egyre táguló tudományos, kutatás-fejlesztési szakadékot megszüntesse.

A Bizottság napirendjén szerepel az utak biztonsága, valamint a tagországok államháztartási hiánya is, és a testület szerdán (2006. február 22.) teszi közzé a belső piaci szabályozások megvalósításáról szóló jelentését a tagállamokban.

Tanács

Hétfőn (2006. február 20.) ülést tart a mezőgazdasági miniszterek tanácsa, akik a Bizottság biomasszával kapcsolatos akciótervéről, valamint az EU bio-üzemanyag stratégiájáról tárgyalnak.

A napirendi pontok között szerepel a cukorreform is, melyet Lengyelország még mindig nem tud elfogadni.

Találkoznak a bel-és igazságügyi miniszterek is. Megbeszélésük fő témája, melyet nyilvánosan tartanak a telefonhívások adatainak megőrzése. A miniszterek ugyanakkor zárt ajtók mögött vitatják meg az Európai Bíróság múlt szeptemberi, a büntetőjogról szóló döntésének következményeit, valamint a menekültügyi együttműködés kérdéseit is.

Európai Parlament

Hétfőn (2006. február 20.) az Európai Parlament külügyi bizottsága fogadja Manouchehr Mottaki, iráni külügyminisztert. A találkozó témája az iráni nukleáris program lesz.

Az Európai Parlament szerdán (2006. február 16.) kézfelemeléssel elfogadott állásfoglalásában ítélte el Ahmedinedzsád iráni elnök Izrael-ellenes kijelentéseit, és az urándúsítás felfüggesztésére szólította fel Teheránt. A képviselők elutasították azt a módosító indítványt, amely határozottan elutasította volna a katonai beavatkozást Irán ellen.

A Parlament szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség állásfoglalásával összhangban Teheránnak teljesen és tartósan fel kell függesztenie az urándúsítást. Az EP egyidejűleg felkérte Iránt, hogy gondolja át az urándúsításra tett orosz ajánlatot. (Európai Parlament sajtószolgálat)

A külügyi bizottság találkozik az Arab Liga főtitkárával, Amre Moussa-val is, akivel a Mohamed-karikatúrák ügye lesz a fő téma.

A képviselők hétfőn (2006. február 20.) az inflációról és a kamatokról faggatják majd Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank első emberét.

Összeül a Parlament CIA börtönöket vizsgáló ideiglenes bizottsága is (csütörtök, 2006. február 23.), amely az Európa Tanács, az Amnesty International és a Human Rights Watch szervezetek képviselőit hallgatja meg.