Ha a piac hatékony és megvalósítható változtatási javaslatok hiányában nem kezdeményezné az uniós értékpapír elszámolási rendszer javítását, akkor a versenyjogi és a belső piacért felelős biztosok fogják elindítani a jelenlegi szabályok megváltoztatásánek folyamatát, legkésőbb 2006 közepéig.

Az értékpapír-elszámolási rendszer (clearing and settlement, C/S) jelenlegi szabályozása tagállamonként nagyon különböző és ez brüsszeli vélemények szerint komoly akadályokat jelent a belső piaci kereskedelem számára. Az értékpapír-piac résztvevőitől most azt várja a Bizottság, hogy számolják fel a klíringházak, értéktőzsdék és értékpapír-kezelők tevékenységét szabályozó nemzeti monopolszabályokat.

Neelie Kroes versenyszabályozásért és Charlie Mc Creevy belső piacért felelős biztosok kedden jelentették be azt az együttes szándékukat, hogy alapjaiban szeretnék megváltoztatni a jelenlegi uniós értékpapír-elszámolási rendszer jogi hátterét. McCreevy szerint még nem kristályosodott ki a jövőbeni szabályozás, de abban már most szilárd az álláspontjuk, hogy a jelenlegi rendszer megváltoztatásra szorul.

A tárgykört is érintő, 2001-ben készült Giovannini-jelentés szerint legalább két évre lenne szükség egy új európai értékpapír-kereskedelmi rendszer bevezetésére.