A környezetvédelmi miniszterek mai találkozójukon újraindítják a génkezelt termékek engedélyezéséről szóló vitát, melyet a soros elnök Ausztria kezdeményezett, amely ellenzi a GMO-k európai jelenlétét. Az Európai Bizottság ma teszi közzé elemzését a tagállamok a genetikailag módosított szervezetekről szóló szabályozásairól.

Az osztrák elnökség alatti első ülésükön a környezetvédelmi miniszterek tárgyalnak a klímaváltozásról és a légszennyezettségről is.

A Tanács a genetikailag módosított szervezetek (GMO) kockázatelemzéséről és az engedélyezési eljárásról tart megbeszélést. Közben az Európai Bizottság ma teszi közzé jelentését az EU tagállamok nemzeti stratégiáiról, melyek a genetikailag módosított és az organikus szervezetek együttéléséről szól. A tanulmány a 2003. óta eltelt időt vizsgálja, amikor a Bizottság ajánlást adott ki a nemzeti szabályozások kialakításáról. Az elnökség április 5-én rendez konferenciát a témában.

A miniszterek készülnek a március 23-24-én tartandó Európai Tanács ülésére is, ahol az egyik kiemelt téma a megújított lisszaboni stratégia eddigi eredményeinek értékelése lesz. A környezetvédelmi vezetők várhatóan javasolják majd az ET-nek, hogy részesítse előnyben a környezetvédelmi szempontból hasznos technológiák kifejelesztését támogató beruházásokat.

A fenntartható fejlődés témájában a miniszterek a hulladékképződés megelőzéséről, az újrahasznosításról, valamint az Euro5 javaslatról is tárgyalnak, amely az autók kibocsátási határértékeit jelöli ki.

Az osztrák elnökség az ülésen jelentést tesz a nemrégiben benyújtott árvíz-irányelvről is.