Ezen a héten az Európai Néppárt kongresszusán az Európai Alkotmányról lesz szó, találkoznak a közlekedési és az ifjúsági miniszterek, összeül az Euro-mediterrán parlamenti közgyűlés, míg az Európai Bizottság magas rangú latin-amerikai tisztviselőkkel találkozik.

A hét végén ülést tart az Európai Néppárt (EPP), amely behatóan foglalkozik az Európai Alkotmányszerződés jövőjével. A Rómában, csütörtökön és pénteken (2006. március 30-31.) rendezendő kongresszuson számos tagállam vezetője, valamint Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz. Az EPP vezetői „római nyilatkozatukban” elkötelezték magukat az alapszerződés mellett, ám a ratifikációról és a szerződés esetleges megvalósításáról szóló passzusok a kongresszus megerősítésére várnak. A tagállamok közben továbbra is megosztottak a kérdésben.

Tanács

A közlekedési miniszterek hétfőn (2006. március 27.) tarják ülésüket, melynek témája a légibiztonság és az EU-amerikai légi közlekedési megállapodásról szóló tárgyalások lesznek.

A tagállamok ifjúsági miniszterei Bécsben tárgyalnak majd.

Kedden (2006. március 28.) Bécsben kerül sor az EU-indonéz csúcsra, melyen az EU trojka találkozik az indonéz külügyminiszter vezette delegációval.

Európai Parlament

Az Európai Parlament az Euro-mediterrán parlamenti közgyűléssel kezdi a hetet, melynek fő témája a barcelonai folyamat lesz. A főbb napirendi pontok között szerepel a terrorizmus elleni küzdelem, amelyről a legutóbbi barcelonai csúcsértekezleten született megállapodás 2005 novemberében, valamint az Európai Bizottság ötéves munkaprogramja, amelynek célja az oktatás, a gazdasági növekedés, az emberi jogok, valamint a demokrácia terén megvalósítandó fejlődés.

Az Európai Parlament kedden (2006. március 28.) sajtótájékoztatót tart az ukrán választásokról, melyeket március 26-án, vasárnap az EP megfigyelőinek részvételével tartottak. A Parlament sajtótájékoztatón értékeli a baszk szeparatista szervezet, az ETA által meghirdetett tűzszünetet is.

A képviselők eközben az április 3-tól kezdődő plenáris ülésre készülnek, amelynek fő témái az EU tavaszi csúcsértekezlete, valamint a lisszaboni stratégia lesznek. A plenáris ülésen újra tárgyalnak majd a képviselők a 2004-ben csatlakozott tagállamok munkavállalóival szemben bevezetett munkaerőpiaci korlátozásokról és a jobb törvényalkotásról szóló kezdeményezésről is.

Az Európai Ifjúsági Parlament Brüsszelben tartja rendezvényét.

Európai Bizottság

Hétfőn (2006. március 27.) kezdődik az EU és Latin-Amerika, valamint a Karib térség kapcsolatairól és a szociális kohézióról szóló konferencia, melyen Benita Ferrero-Waldner, Joaquin Almunia és Vladimir Spidla biztosok és számos, a térségből érkező miniszter is részt vesz. A találkozó a májusi EU-latin-amerikai csúcs előkészítése.

Franco Frattini, Markos Kyprianou és Danuta Hübner szerdán (2006. március 29.) indítja el a Bizottság dohányzásról való leszokásban segítő kampányt.