Üldöztetésük ellen tüntettek tegnap a könnyű drogok hívei a Markó utcában. A Kendermag Egyesület tagjait és szimpatizánsait csaknem száz rendőr és kordonrács fogadta.

Az ellentüntetőktől tartva igyekeztek az utolsó pillanatig titokban tartani tegnapi demonstrációjuk helyszínét a Kendermag Egyesület szervezői. Vélhetően a szimpatizánsok közül is csak kevesekhez jutott el az információ, mert alig kétszázan gyülekeztek tegnap délután a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. Egyikük pikírten megjegyezte: “Most kaptam a hírt, hogy már másfél millióan vagyunk.”

Tucatnyi járőrautó, csaknem száz egyenruhás és kordonnal lezárt utcafront várta a könnyű drogok híveit. A többnyire alig huszonéves fiatalok nem zavartatták magukat ettől. Táblákat fordítottak az épület felé “Válassz drogpolitikát!”, “Nem vagyok bűnöző”, “Szívok és adózok” szöveggel.

Az egyik táblát szorongató lányka kérdésünkre azt mondta: alkalomszerűen, egy-egy bulin, szórakozóhelyen fogyaszt kizárólag marihuánát. Úgy vélte, semmivel sem jelent nagyobb veszélyt a társadalomra, mint egy alkoholfogyasztó. Soha nem próbálkozott keményebb droggal.

Dénes Balázs a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű jogvédő szervezet nevében tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy az elmúlt hónapokban hatvan aktivista jelentette fel saját magát a rendőrségen azzal, hogy kábítószert fogyasztott. Egyelőre csupán két ember ellen indult büntetőper a tüntetés helyszíneként választott bírósági épületben. A jogvédő úgy vélte, megengedhetetlen, hogy a hatóságok velük szemben esetlegesen alkalmazzák a törvényeket.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség által kábítószerrel való visszaélés címén indított eljárások kilencven százalékának szimpla fogyasztók az alanyai. A szónok úgy vélte, pazarlás az adófizetők pénzét ezeknek az embereknek az üldözésére, büntetésére fordítani. A beszéd közben a demonstrálók egyike parányi zacskóban pirított kendermagot osztogatott a résztvevőknek.

Ezután a tüntetők előtt a rendőrök megnyitották a kordonkerítést, és megindult a tömeg a képviselői irodaházhoz. A készenléti rendőrség rohamosztagosai szinte védőgyűrűt vontak a menet köré. A résztvevők előtt is legalább egy tucat egyenruhás vonult a lezárt útvonalon.

A demonstrálókat a kordonnal elzárt képviselői irodaház tövében Juhász Péter, a Kendermag Egyesület egyik vezetője igazította el. Azt mondta, hogy a kezében lévő 386 borítékban egy-egy levél van, amelyet a választandó parlament leendő tagjainak szántak.

Ebben hívták fel a figyelmet arra, hogy a 2001-ben elfogadott drogstratégia szerint képviseljék az érdekeiket, s ne a könnyű drog híveinek az üldözésére koncentráljanak. A leveleket az épület portáján átvették, és megígérték nekik, hogy a választások után kézbesítik az érintetteknek.