Rendkívüli parlamenti ülésen módosítják a választási törvényt a parlamenti pártok a jövő héten, ha az Országos Választási Bizottság ma nem hoz a láncszavazások lehetőségét kizáró állásfoglalást

Úgy tűnik, az idei választásokon nem gyűjthetnek a láncszavazás módszerével voksokat a pártok. Az Országos Választási Bizottság (OVB) ma tárgyalja az ennek megelőzésére tett javaslatokat, a parlamenti pártok pedig tegnap megegyeztek: ha a testületnek nincs joga a kérdésben állásfoglalást kiadni, jövő héten rendkívüli parlamenti ülésen törvénymódosítással zárják ki a láncszavazás lehetőségét.

A Fidesz által megfogalmazott, majd a tíz, országos listát állító párt beleegyezésével benyújtott kérelemben arra várnak választ az OVB-től, hogy kötelezhetők-e törvénymódosítás nélkül a választók arra, hogy cédulájukat a szavazatszámláló bizottság előtt helyezzék a borítékba, majd az urnába, illetve jogsértő-e a szavazóhelyiségből kivinni a cetlit.
Mivel a láncszavazás egy szavazólap “kicsempészésével” indul, a cédulák látványos borítékba helyezésével megszűnne a csalás lehetősége. Azért, hogy senki se dobhasson otthonról hozott papírlapot az urnába, a Fidesz arra is javaslatot tett, hogy a szavazólapot mindkét oldalán le kelljen pecsételniük a biztosoknak.

Az ellenzéki felvetések mellett tízpárti javaslatra két szocialista indítványt is vizsgál ma az OVB. Az MSZP tegnap nyilvánosságra hozott egy Fidesz-körlevelet, amelyben Kropf Miklós Veszprém megyei fideszes politikus részletesen leírja, hogy a szavazóköri delegáltaknak melyik mobiltelefon-számra milyen formátumban kell a részvételi arányokat kétóránként elküldeni a választás napján. A rendszer működését a levél szerint a Fidesz március 25-én tesztelte, az erről szóló utasítások is szerepelnek Kropf levelében.

Az MSZP szerint a vélhetően mozgósítási céllal kiépített rendszer törvénysértés, így a párt kezdeményezésére az OVB ezt az ügyet is vizsgálja majd, s azt is, miképp oldható meg, hogy a közvélemény-kutatók valóban csak a szavazókörből kilépőket kérdezzék, s ne forduljon elő, hogy a pártaktivisták közvélemény-kutatásnak álcázva gyűjtsenek adatokat.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke nem cáfolta a levél valódiságát, szerinte azonban a részvételi adatok nyilvánosak, így a módszer nem törvénysértő. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke tegnap azt mondta, nincs egyértelmű válasz arra, jogellenes-e a Fidesz terve.

Az ellenzéki párt arra hivatkozik, hogy a szocialisták négy éve hasonló “alternatív szavazatszámlálási rendszert” használtak. Szekeres Imre MSZP-elnökhelyettes úgy reagált: 2002-ben a szocialisták delegáltja a szavazatok összeszámolása után küldött adatot a pártnak, ez – a Fidesz módszerével ellentétben – jogszerű. Arra a felvetésre, hogy az éppen érvényes részvételi adatokat az Országos Választási Iroda a szavazás napján többször közzéteszi, Szekeres közölte: az országos adatok valóban nyilvánosak, a szavazókörönkénti részvétel azonban nem.

A tegnapi tízpárti egyeztetésen Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta, ragaszkodnak ahhoz, hogy a parlament tűzze napirendre azt a törvénymódosítást is, amely a kampánypénzek felhasználásának ellenőrzését tenné lehetővé, de ez nem feltétele más törvénymódosítások megszavazásának.