A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2006 első negyedévében 15,26 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. A legnagyobb növekedés, 19,78 százalék a végelszámolásoknál tapasztalható.

Még mindig rendkívül alacsony és a bázisidőszakhoz képest csökken azoknak a csődeljárásoknak a száma, amelyek a vállalkozások fizetőképtelenségének helyreállítására irányulnak. 2006 első három hónapjában összesen 7 ilyen eljárás indult Magyarországon.

“Az adatok vizsgálatánál azt is figyelembe kell venni, hogy a bejegyzett cégek száma összességében nem csökken, hanem növekszik. A hagyományos cégalapítások mellett ebben a folyamatban az is szerepet játszik, hogy nehéz helyzetbe került cégek vezetői gyakran egy (vagy több) új céget alapítanak, azzal a céllal, hogy – a felszámolás ellenére – tovább folytassák üzleti tevékenységüket” – nyilatkozta Mikael C. Szabo, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója.

Amíg hagyományos értelemben csak a csődeljárások, és a felszámolások tartoznak a fizetésképtelenségi eljárások körébe, hazánkban nagyon sok az olyan végelszámolás, amely a későbbiekben felszámolási eljárássá változik, vagy amelynek egyértelműen a cégtulajdonos fizetőképtelensége az oka. Ezért az összes ilyen jellegű eljárás a hazai fizetésképtelenségi tendencia mutatója.

Továbbra is tartja magát a 2005. első negyedévében felállított iparági negatív toplista, ugyanakkor az eljárások száma emelkedett. Az építőipar megtartotta listavezető helyét 550 eljárással (79-cel több, mint 2005-ben), a dobogó második és harmadik fokán a kis- és nagykereskedelem állt, 507 és 460 eljárással. Negyedik helyen, az előző évhez hasonlóan, ismét az ingatlangazdálkodás áll, 190 fizetésképtelenségi eljárással. Az alacsony bázisérték miatt olyan területeken tapasztalható a fizetésképtelenségi eljárások legnagyobb relatív növekedését, mint például a gépipar (+86), takarítás (+80), egészségügy (+72) és a számítástechnikai tevékenység (41 százalék). Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy például a számítástechnikai cégeknél a – relatív növekedés ellenére – összesen csak 88 eljárásról, azaz az összes eljárás 2,4 százalékáról beszélünk, látható, hogy a magas relatív növekedés ellenére sincs szó iparági krízisről.

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával, kiderül, hogy ebből a szempontból is az építőipar teljesít a legrosszabbul. Amíg a bejegyzett cégeknek csak a 9,6 százaléka tevékenykedik ezen a területen, az eljárásoknak több mint 15,1 százaléka itt keletkezett. Hasonlóan rosszul teljesít a nagykereskedelem is, ahol a cégek aránya (8,9) szintén erősen alulmúlja az eljárások iparági hányadát (12,8 százalék) Jó hír, hogy a mezőgazdaságban működő cégeknél egyaránt csökkent az iparági csődhányad és az eljárások abszolút száma. A tavalyi első negyedévben 107, 2006 első három hónapjában pedig 99 eljárás indítását regisztrálták. Azt azonban meg kell említeni, hogy – az általános trenddel ellentétben – a mezőgazdaságban tevékenykedő cégek száma is csökkent ez alatt az idő alatt.