Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (31 éves férfi) 2003. novembere és 2004. januárja között több alkalommal segédkezett eltulajdonított dísztárcsák elidegenítésében.

A vádlott 2002-től üzletkötőként állt alkalmazásban egy pécsi kft-nél, feladata a cég termékeinek értékesítése volt kiskereskedői hálózaton keresztül. A cég ügyvezetői 2003 tavaszán arra kezdtek gyanakodni, hogy az alkalmazottaik, köztük a vádlott, a kiskereskedőktől kapott pénz egy részével nem számol el. Miután ezt a vádlott elismerte és vállalta, hogy rövid határidővel megfizeti a saját céljaira költött összeget, a cég vezetői elálltak a feljelentéstől, azonban a vádlott munkaviszonyát megszüntették. A vádlott 2004 tavaszára megfizette tartozását.

A cég egy másik alkalmazottja elzárkózott a hiány megfizetésétől, így ellene büntetőeljárás indult. A vádlott 2004. szeptember 21-én felkereste a cég vezetőit, hogy felajánlja, hogy a volt kollégája elleni eljárásban tanúskodik. A két ügyvezető végül úgy döntött, hogy nincs szükség a vádlott vallomására, majd egyikük kikísérte a férfit. Az udvaron a vádlott meglátta egy másik cég alkalmazottait, akikkel szintén elszámolási vitája volt, ezért megkérte az ügyvezetőt, hogy hadd maradjon még ott egy ideig. A férfi felajánlotta neki, hogy elviszi kocsival, majd visszament az irodába az irataiért. A vádlott követte és egy önvédelmi gázsprayvel szembe fújta a férfit, aki kezével próbált védekezni. Ahogy hátat fordított a vádlottnak, ő elővett egy 10-15 cm-es pengehosszúságú kést és megszúrta a férfit deréktájon. A másik ügyvezető is észlelte a történteket, őt is elérte a spraysugár, de annyira nem vesztette el látását, mint társa. Elhatározta, hogy kijut az irodából és segítséget kér, azonban a vádlott közte és az ajtó között állt. Dulakodni kezdtek, ami során a vádlott a férfi térdébe és karjába szúrt. A dulakodás során a férfi az ajtó közelébe került és kimenekült, majd a vádlott is elmenekült a helyszínről. A deréktájon megszúrt sértett sérülése következtében csak a véletlennek köszönhetően nem alakult ki életveszélyes állapot. A spray szembejutása következtében a férfi 14 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, súlyos testi sértés bűntettének kísérletében és orgazdaság bűntettében, ezért őt 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntető tanácsa a Baranya Megyei Bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.