Új médiatörvénnyel tartanák távol a “hivatásos delegáltakat” a rádió és a televíziók kuratóriumától.

A médiatörvény nem zárja ki, így a közszolgálati rádió és televíziók működését felügyelő kuratóriumok egyes civil delegáltjai egyszerre több testületnek is a tagjai. Kovács György, az Országos Rádió- és Televíziótestület elnöke szerint be kell foltozni a törvényen a lyukakat. “A napokban vizsgáltuk a bejelentéseket, de a mi hatáskörünk csak arra terjed ki, hogy a civil szervezetek megállják-e a helyüket” – mondta. Egy a viszonyokat jól ismerő televíziós forrás szerint egyes civilek rendre túllépik törvény adta jogosultságaikat, és abba is megpróbálnak beleszólni, hogy ki vezesse a műsorokat.

A civil kuratóriumok tagjait sorsolással választják ki. A törvény célja, hogy a társadalom politikától független része minél szélesebb és színesebb körben rálásson a közszolgálati médiában zajló eseményekre. Arra nincs lehetőség, hogy egy szervezet évekre a kuratóriumokban ragadjon. Néhány küldött azonban évente más szervezetet képvisel.

Az elmúlt tíz évben az MTV és a rádió közalapítványaiban tizenkét, a Hungária Televízió Közalapítványában pedig nyolc olyan delegált volt, aki éveken keresztül különböző civil szervezetektől kapta megbízatását.

Van kurátor, aki mind az MTV, mind a rádió felügyeletét ellátja. Gráf Csillát a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a közrádió, a Magyar Vívószövetség a köztévé működésének szemmel tartásával bízta meg. A vívószövetségnél nem tudtak felvilágosítást adni delegáltjukról.

Gráf lapunknak azt mondta, nem tagja egyik szervezetnek sem. “Az a fontos, hogy a közszolgálati médiában a civilek hatékonyan gyakorolják jogaikat. Én olyan szervezeteknek segítek, amelyeknek értékrendje az enyémmel egyező.” Szerinte egyre gyakoribb, hogy a civil szervezetek már rutint szerzett embereket delegálnak, hogy jobban rálássanak a folyamatokra, illetve intenzívebb hatást gyakorolhassanak. Kérdésünkre, milyen kötődése van a vívósporthoz, azt mondta, a sport területén működtet vállalkozást. A testületek tagjai egyébként tiszteletdíjat nem, csak költségtérítést kapnak a munkájukért.