A Kulcsár-per másodrendű vádlottjának, Kerék Csabának az ügyvédje szerint nem a valóságot tartalmazza Kulcsár Attila kihallgatásának a jegyzőkönyve, ezért figyelmen kívül kell hagyni. Ruttner György indítványozta, hogy a bíróság vizsgálja meg a kihallgatást vezető ügyész, Ihász Sándor felelősségét.

Kulcsár Attila videovallomásáról mondtak véleményt a brókerügy tegnapi tárgyalásán a vádlottak ügyvédei a Fővárosi Bíróságon. Ruttner György, Kerék Csaba ügyvédje kijelentette, hogy a Kulcsár-kihallgatásról készült videofelvétel és a jegyzőkönyv között jelentős eltérések vannak, így világossá vált, hogy a jegyzőkönyv, amely alapján ítélet születhet, nem a valóságot tartalmazza. Kulcsár 2004. június 9-i kihallgatásáról készült az a jegyzőkönyv, amely alapján az ügy gyanúsítottja lett Kerék Csaba, a Britton cég volt társtulajdonosa. A másodrendű vádlott jogi képviselője hozzátette: az sem felel meg a törvénynek, hogy az ügyészség csak a nyomozás egy részét, vagyis Kulcsár Attila kihallgatását vette át. Kifogásolta továbbá, hogy Kulcsár Attila vallomásának egy részét diktálták. Mindezek a körülmények indokolttá teszik, hogy a bíróság megvizsgálja a kihallgatást vezető ügyész, Ihász Sándor személyes felelősségét – mondta az ügyvéd.

Ruttner az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte az ügyészség párhuzamos eljárást folytatott. Ehhez csatlakozott Garamszegi Gábor védője, aki szerint Kulcsár Attila összes vallomását figyelmen kívül kellene hagyni.

A tárgyaláson Ruttner a jelen nem lévő Zámbó Gyulát, Kulcsár védőjét szapulta a videóra rögzített kihallgatáson történtek miatt. A tanácsvezető bíró kérte, az ügyvédek ne minősítsék egymást, olyan ügyvédeket pedig különösen ne, akik nincsenek jelen. Varga Zoltán bíró azt mondta, hogy a bíróság feladata nem az ügyészség munkájának a minősítése, hanem a büntetőper lefolytatása.

Zaránd Viktor, a vádat képviselő ügyész az ügyvédek megállapításaira úgy reagált, hogy nincs újdonság az elhangzottakban. Emlékeztetett arra, hogy a Legfőbb Ügyészség vizsgálata megállapította: törvényes és szakszerű volt Kulcsár Attila kihallgatása és a jegyzőkönyv vezetése. Ugyanakkor a nyomozóhivatal megállapította: nem történt bűncselekmény a kihallgatás alatt. Ruttner György kétségbe vonta a vizsgálat pártatlanságát.

Zamecsnik Péter, a nyolcadrendű vádlott, Kelemen László védője is bírálta az ügyészek munkáját. Szerinte a jegyzőkönyv az igazságszolgáltatás megcsúfolása a Fővárosi Főügyészség részéről. Felvetette: ha ez a jegyzőkönyv ennyire hiteltelen, akkor mennyire hiteles a többi?

Tegnap El Abed Hasszant, az ügy ötödrendű vádlottját újból kihallgatta a bíróság. A szír pénzváltó ismét tagadta, hogy tízszázaléknyi jutalékot kapott, és így százmilliókkal részesült volna az általa tisztára mosott pénzből. A pénzváltó úgy emlékszik, az évek folyamán legfeljebb 20-40 millió forintot kapott, arról viszont nem tudott nyilatkozni, testvére milyen összegben részesült a pénzből.

Kulcsár Attila elsőrendű vádlott – a keddi tárgyalási naphoz hasonlóan – tegnap is megszólalt, és kitartott amellett, hogy a szír több százmillió forintot kapott tőle jutalékként.