2006 decemberében eljárás indult egy emődi fiatalember ellen, aki filmekkel üzletelt. A Miskolci Városi Kapitányság nyomozása fényt derített egy sokszorosító hálózatra.

A fiatalember és három társa a Miskolci Egyetem területén 5 ún. „fénymásoló üzletet” üzemeltettek, ahol valójában kalóz DVD-ket értékesítettek: papírtokban 400, műanyag tokban, színes borítóval 700 forintért árulták az illegálisan másolt s sokszorosított termékeket. A fiúk e-mail megrendelésre postai utánvéttel is vállaltak szállítást.

A miskolci nyomozók a napokban razziáztak a fénymásoló üzletekben, majd házkutatást is tartottak a négy fiatalember lakásán, melynek során megtalálták a forrásokat is: a fiatalemberek egy un. DVD-labort (másolóüzemet) működtettek, ahonnan a rendőrök 2,940 db optikai lemezt, egy számítógépet, egy laptopot, egy 600Gbyte kapacitású merevlemezt, színes, fénymásolt borítókat és nem utolsó sorban 6 db DVD-írót foglaltak le. A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a kalózterjesztők fájlcserélő rendszerekről jutottak a filmekhez.

A kis filmterjesztési vertikum mutatja a magyar kalóz filmpiac jellemzőit. Fiatalok, egyetemisták, a P2P hálózatokból filmet szereznek, és nyerészkedésre használják – széles nyilvánosság előtt, alig titkolva.

Miskolc és az Egyetem nem először kerül a szerzői jogi bűncselekményekről szóló hírekbe. A helyi rendőrök speciális szerzői jogi és informatikai/internetes ismereteikkel több ügyet is felderítettek már. A Miskolci Városi Kapitányság élen jár a hazai kalózkodás elleni küzdelemben, s számos, igen bonyolult eset felgöngyölítése is nekik köszönhető.