A focimeccseken elhangzó antiszemita kijelentések alkalmasak arra, hogy közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt eljárást indítsanak – vélekedett egy nyilatkozatában az igazságügy-miniszter.

Dávid Ibolya szavainak némiképp ellentmond, hogy hasonló esetekben az ügyészség továbbra sem indít hivatalból eljárást. Mester Csaba ügyvéd, a Martin Luther King Egyesület elnöke a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: egyetért Dávid Ibolyával abban, hogy a korábbinál szigorúban kellene eljárni a futballmérkőzések rendbontóival szemben.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a stadionokban elhangzó rasszista, antiszemita kijelentések, a nyíltan zsidóellenes jelszavak elegendőek arra, hogy rendzavarás szabálysértése, sőt garázdaság vagy közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt eljárást indítsanak a vétkesek ellen. Már tavaly nyáron is így vélekedett a problémáról az igazságügy-miniszter a belügyminiszterhez, a legfőbb ügyészhez, valamint Izrael budapesti nagykövetéhez intézett leveleiben.

Mint ismeretes, tavaly az MTK-Ferencváros-mérkőzésen a Fradi szurkolóinak egy része az “Indul a vonat, Auschwitzba indul a vonat” szöveget skandálta.
Az ügyben eljárás indult, amit a napokban az ügyészség megszüntetett, ugyanis a televíziófelvételek nem voltak arra alkalmasak, hogy azok alapján azonosítsák az elkövetőket – nyilatkozott Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője.

  • Az ügyészség továbbra sem fog tévéfelvételek és újságcikkek alapján hivatalból eljárást kezdeményezni. Csak ha feljelentés történik, és a bizonyítékok alkalmasak arra, hogy az ügyészség megindítsa az eljárást – jelentette ki lapunknak Kis Gergely, a Legfőbb Ügyészség sajtótitkára. A napokban az váltott ki nagy felháborodást, hogy Bognár László, a MIÉP alelnöke a párt sajtótájékoztatóján a Ferencváros megvásárlása kapcsán tett antiszemita kijelentéseket. Mester Csaba ügyvéd szerint kérdéses, hogy a dokumentumok alapján összefüggést lehet-e kimutatni Bognár kijelentései és az azt követő focimeccsen történt rasszista megnyilvánulások között.