Egymillió forintot adományozott a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Gyermeksebészeti és Traumatológiai osztályának a 15 éves jubileumát ünneplő Köves Clifford Chance Ügyvédi Iroda.

Az Ügyvédi Iroda irodavezető partnere, Dr. Lakatos Péter egy sajnálatos baleset során édesapaként került kapcsolatba a Gyermeksebészeti és traumatológiai osztállyal, ahol egyszerre szembesült az ott dolgozó orvosok magas színvonalú szaktudásával, valamint a műszerpark és az épület hiányosságaival.

Az adományból a Dr. Pelényi Attila vezette osztály egy olyan eszközt vásárolt, amely lehetővé teszi a gyermekkorban igen gyakori izületi sérülések korszerű diagnosztizálását, illetve a hagyományos eljárásoknál sokkal kíméletesebb kezelését. Ez az úgynevezett artroszkóp, amelynek alkalmazása jelentős előrelépést jelent a térd-, váll- és egyéb izületi sérülések felismerésében és gyógyításában.

A gyermeksebészeti ellátásban az artroszkópnak különösen nagy a jelentősége. A gyerekek részben sokkal gyakrabban szenvednek el ízületi sérüléseket, másrészt a hosszas lábadozást is rosszabbul viselik.

A budai régióban – tehát az összes budai kerületben, valamint a környező településeken – élő mintegy 200 ezer gyerekeket egyedüliként ellátó fővárosi Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaiban eddig nem volt ilyen eszköz. Pedig a gyermeksebészeten évente 33 ezer gyermeket látnak el, és 1300 műtétet végeznek – az esetek 70 százaléka baleseti sérülés, és így az operációk több mint felére is baleset miatt van szükség. A sérülések között pedig – a már gyermekkorban jellemző túlsúly, valamint a civilizációs ártalmak miatt – egyre gyakoribbak az ízületeket érintő elváltozások.