Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nyilvánosságra hozza Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének meghallgatási jegyzőkönyvét – mondta Bárándy Gergely, a szervezet tagja, az MSZP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az OIT bíró tagjai kezdeményezték a jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalát, mert a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Baka András meghallgatása tisztességes, méltó módon zajlott-e le – közölte a politikus.

Bárándy Gergely szerint a dokumentumból ki fog derülni, hogy a mintegy másfél órán keresztül tartott meghallgatáson az elnökjelölt kifejthette véleményét a bírósági szervezettel, illetve terveivel kapcsolatban. Hozzátette: a testületnek nincs mit titkolnia, az eljárás tisztességes, méltányos és európai stílusú volt.

A képviselő azt mondta, tudomása szerint a jegyzőkönyv már a nap folyamán nyilvános lesz, de legkésőbb szerdától olvasható az OIT honlapján.

Az MTI kérdésére Bárándy Gergely elmondta: az MSZP-frakció jövő héten hétfőn dönt arról, támogatja-e a jelöltet.

Az OIT május 6-án hallgatta meg Baka Andrást és úgy döntött, nem támogatja főbírói jelölését.

Sólyom László köztársasági elnök április végén mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

A jelenlegi főbírónak, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új vezetőt az államfőnek kell jelölnie.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2008. május 6-i ülésének 21. számú napirendjéről készült szó szerinti jegyzőkönyv