Új szervezet alakult nemrégiben Pécsen a közérdekű adatok nyilvánosságra hozataláért. Az eddig példátlan kezdeményezéssel a civileknek nincs más céljuk, mint hogy érvényesüljenek a hatályos jogszabályok.

Pénteken kezdődik meg annak az öt pernek a tárgyalása a Pécsi Városi Bíróságon, amelyet a Társaság a Közérdekű Adatokért (Taka) nevű civilszervezet indított a baranyai megyeközpont önkormányzata ellen, a hivatal által kötött szerződések, valamint az önkormányzati cégvezetők munkaszerződéseinek megismerése érdekében. A nemrégiben alakult civilszervezet célja, hogy a pécsiek hozzájuthassanak az őket jog szerint megillető közérdekű információkhoz és adatokhoz.

Komlódi András, a szervezet elnöke elmondta: 1992 óta létezik az a törvény, amelynek alapján az önkormányzatoknak szabályt kellene alkotniuk a közérdekű adatok nyilvánosságra hozataláról, ám ez Pécsen és feltehetőleg más önkormányzatnál sem létezik. “Nem a perlekedés a célunk, de kénytelenek voltunk a bírósághoz fordulni, miután az általuk kikért adatokat és szerződéseket a mai napig nem nézhettük meg” – mondta. A szervezet kíváncsi lett volna például a Pécs 2010 Konzorcium által elkészített Európai kulturális főváros programra vonatkozó hatástanulmányokra, valamint a stratégiai önkormányzati cégek ügyvezetőinek, vezérigazgatóinak a munkaszerződéseire. “A város vezetése arra hivatkozott, hogy ezek az adatok nyilvánosak, ám nekünk nem adták oda. Ehelyett mindenféle kifogásokat soroltak, ami nyilvánvalóan az időhúzást szolgálja” – mondta Komlódi András.

A Taka szeretne együttműködni a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezettel, mert az összefogástól a kezdeményezés más településekre való kiterjesztését reméli. De nem tartják feltétlenül szükségesnek, hogy mindenhol alakuljanak hasonló szervezetek, hiszen a jogszabály szerint minden magánszemélynek joga van betekinteni a közérdekű adatokba.