Melegfelvonulás - jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy férfit

2008.07.18. MTI

Egy év és nyolc hónap, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság miatt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy férfit, aki a melegfelvonuláson utcakövekkel dobálta a rendőröket; az ítélet jogerős.

A bíró szóbeli indoklásában az ügyészi perbeszéddel egybehangzóan nyomatékos súlyosító körülményként hivatkozott arra, hogy a hasonló cselekmények rendkívüli módon elszaporodtak az utóbbi időben Budapesten, már jóformán nem is lehet egy tömegrendezvényt vagy akár állami ünnepséget úgy megtartani, hogy ne érje támadás a biztosítást végző rendőröket.

A bíró hangsúlyozta: jelen ügyben csak azért nem kapott letöltendő szabadságvesztést a vádlott, mert önként jelentkezett a rendőrségen, tettét teljes körűen beismerte és megbánta.

Az ügyész, a védő és a vádlott egyaránt tudomásul vette a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság miatt, gyorsított eljárásban kiszabott, három évre felfüggesztett szabadságvesztést, így az ítélet nyomban jogerőre emelkedett.

A tényállás szerint a fiatalember július 5-én hazafelé tartott az Andrássy úton, ám az utcák le voltak zárva, így belekeveredett a tömegbe, ahol saját elmondása szerint "hülyeséget csinált".

"Elkapott a tömegpszichózis, elborult az agyam, nem is ismerek magamra" - mondta a tárgyaláson a 26 éves férfi, aki korábban már volt büntetve garázdaság miatt.

A vádlott ügyvédje kérdésére azt adta elő, hogy a történtek előtt nem sokkal összeveszett a barátnőjével és ezért rendkívül rossz idegállapotba került, nem is tudta, mit csinál. Hozzátette: a kövekkel nem a rendőröket akarta eltalálni, hanem a mögöttük lévő melegeket.

A tényállás szerint a fiatalember nem egyszer, hanem fél tucatszor dobott élet kioltására is alkalmas macskaköveket a rendőrök felé, az erőszakos cselekményt elhúzódóan követte el, a garázdaság pedig abban állt, hogy egy helyen szétbontotta a rendőrkordont.

A bíróság a szabadságvesztés hároméves felfüggesztésének időtartamára pártfogó felügyeletet rendelt el, és külön magatartási szabályként erre az időre megtiltotta a vádlottnak, hogy olyan tömegrendezvényeken vegyen részt, amelyeken a résztvevők száma meghaladja az ötvenet.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
GYÜLEKEZÉSI JOG