Bánáti János szerint tisztázódott Helmeczy László szerepe

2008.08. 7. MTI

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke üdvözli, hogy az utóbbi napokban nyilvánosságra került információk szerint tisztázódott Helmeczy László szerepe a Hír TV-s újságírók állítólagos drogügyével kapcsolatban; hogy az ügyvéd nem működött közre hamis bizonyítékok előállításában. Bánáti János erről csütörtökön beszélt az MTI-nek.

Egy-két hét múlva várható döntés arról, hogy a beérkezett panasz ügyében elrendelik-e az előzetes fegyelmi vizsgálatot - közölte Bánáti János. Hozzátette: szerdán a ferencvárosi szurkolók pártolói körétől érkezett panasz Helmeczy László ügyvéddel kapcsolatban. A beadvány az első sajtóhíreken alapulhat, amelyekben arról volt szó, hogy az ügyvéd hamis bizonyítékokat akart előállítani televíziós újságírók ellen - mondta a kamarai elnök.

"Nem kívánom megelőlegezni a folyamatban lévő különféle hatósági eljárások végeredményét, de azt mindenképpen szeretném hangsúlyozni: nagyon örülök annak, hogy az utóbb nyilvánosságra került információk, így többek között Baráth Miklós sajtónyilatkozatai teljesen egyértelműen cáfolják azt a korábbi információt, hogy egy ügyvéd, méghozzá a köztiszteletben álló Helmeczy László súlyos, hivatásával összeférhetetlen bűncselekményt követett volna el; hogy kifejezetten hamis bizonyítékokat koholt volna, amikor együttműködött Baráth Miklóssal abból a célból, hogy a Hír-televíziós újságírók távollétében a kocsijukba kábítószert csempésszen, és ezután rendőri akcióval megbuktassák őket" - fogalmazott Bánáti János.

Hozzátette: a panaszügyekben általában a fegyelmi megbízott előzetes vizsgálatot rendel el; az erről szóló döntés ebben az ügyben - az ítélkezési szünetre, a nyári szabadságolásokra tekintettel - várhatóan egy-két hét múlva születhet meg a Budapesti Ügyvédi Kamaránál.

Ha elrendelik az előzetes vizsgálatot, akkor először az érintettet hallgatják meg, majd - a fegyelmi megbízott belátása szerint - gyűjthetnek további információkat is. Ezután dönt a Budapesti Ügyvédi Kamara arról, hogy szükséges-e a fegyelmi eljárás elrendelése - mondta Bánáti János.

A Hír TV augusztus elsején közölte, hogy kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójában. Állításuk szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd beszélgetett a büntetett előéletű Baráth Miklóssal, akit Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott a figyelmébe. A rendőrök csak sütőport találtak a tévések kocsijában.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki, ebben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás "bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját".

A kedd óta nyilatkozó Baráth Miklós az ügyben megvádolta a pénzügyminiszter volt kampányfőnökét és a Hír TV újságíróit is, amikor arról beszélt: Tóth Viktor, Veres János volt kampányfőnöke kereste meg azzal, hogy valamilyen "kellemetlen" ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki.

A Hír TV hírigazgatója szerint ugyanakkor a "drogsztorit" nem a Hír TV találta ki, Helmeczy László ügyvéd pedig közölte: beperli a Hír TV-t.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
ÜGYVÉDSÉG