Bűncselekménynek tartja a rasszista képregény közlését a MÚOSZ

2008.08.11. MTI

A Móricka című vicclap legújabb számában megjelent rasszista képregény közlése miatt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottsága soron kívüli eljárásban kizárta tagjai sorából a lap főszerkesztőjét - közölte a szövetség pénteken.

Eötvös Pál elnök, a szövetség honlapján azt írta: a MÚOSZ elnöksége vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösség elleni izgatás, vagy uszítás bűncselekmény elkövetése miatt az illetékes bűnüldöző szervekhez fordulhat-e.

A hvg.hu csütörtökön adta hírül, hogy durva, a harmincas évek antiszemita hecclapjainak szellemiségét idéző, cigányellenes képregénnyel jelent meg a vicclap legújabb száma.

La Fontaine ismert meséjének, a Tücsök és a hangya történetének átköltött, verses képregény-változatával jelent meg a megújult, Móricka című vicclap az újságos standokon. A negyvenötezer példányszámban megjelenő lap megújulását nagyméretű plakátokkal is hirdeti országszerte az újság.

A plakátokon a "harcsabajuszú, fülbevalós, lófogú cigányként" ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a "szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, gyilkolászó" tücsök trágár szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyek a roma tücsköket többi között perverz szexuális pózokban ábrázolják. A verses "mese" egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására és általánosító módon az olaszliszkai gyilkosságra is, majd azzal a tanulsággal végződik: "Ne hagyd, hogy két Tücsök is/ Jusson egy Hangyára!"

A képregényből vett cigányellenes karikatúra plakátja sok újságosstandon látható szerte az országban. Szakmai szervezetek és szakemberek példa nélkülinek tartják a történteket. Az újság főszerkesztője szerint azonban a képregény "még elmegy" - írta a hvg.hu portál.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG