Folytatódnak az egyeztetések a magyar menekülthelyzetről

2008.08.13. MTI

Folytatja az egyeztetést az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a magyar szervekkel azért, hogy javuljon a magyarországi menekültellátás - közölte Szobolits Andrea, a szervezet munkatársa szerdán. Az UNHCR augusztus elején erősen kritizálta Magyarországot a menekülttáborokban tapasztalt rossz viszonyok miatt.

Az UNHCR együttműködése hagyományosan jó az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal és a Bevándorlási- és Állampolgári Hivatallal. A szervezet most folytatja az egyeztetést a magyar hatóságokkal - mondta Szobolits Andrea a szervezetnek a Civil Szigeten elhelyezett sátránál.

"Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága reméli, hogy a magyar hatóságokkal folytatott konstruktív megbeszéléseken keresztül, és a hatóságokkal szoros együttműködésben sikerül mielőbb megoldást találni az UNHCR által a menekülteket befogadó állomásokon feltárt problémákra" - tette hozzá.

(Lloyd Dakin, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) regionális képviselője augusztus 1-jén azt mondta|http://www.jogiforum.hu/hirek/18335), hogy a kormányzati támogatás csökkentése és az elbocsátások miatt a befogadó állomások csak korlátozottan képesek ellátni a menedékkérők és menekültek igényeit.

A szervezet nyilvános jelentést is készített a magyarországi helyzetről, azt követően, hogy többször megkereste a magyar hatóságokat.

A főbiztosság tanulmányai szerint Magyarországon a menekültek csak korlátozottan jutnak hozzá orvosi ellátáshoz. A táborokban lakók csak kevés zsebpénzt kapnak, arra pedig nincs semmi lehetőségük, hogy legális úton keressenek pénzt a mindennapi megélhetésre. Az élelem mennyiségével és minőségével is problémák vannak, a menekülttáborokban osztott étel minősége sokszor nem felel meg azoknak, akik speciális diétára szorulnak, mert például krónikus betegségben szenvednek.

A bevándorlási hivatal elnöke erre reagálva azt mondta, hogy az európai normák szerint megfelelő körülmények között élnek a magyarországi menekülttáborokban, a hangulat romlásának nagyrészt az az oka, hogy néhány hangadó befolyásolja a többieket. Végh Zsuzsanna szerint az ország teherbíró képességéhez viszonyítva a táborokban jók az elhelyezési körülmények.

  • kapcsolódó anyagok
ENSZ
MIGRÁCIÓ