Az ausztriai bevándorlók elleni rendőri túlkapásokra és a kétnyelvűségről szóló határozat be nem tartására is felhívta a figyelmet az ENSZ fajüldözés-ellenes bizottsága.

Harmincöt témacsoport közül csupán hatban értékelte kedvezőnek az osztrák viszonyokat az ENSZ fajüldözés-ellenes bizottsága, a CERD. Az Ausztriára nézve nem túl kedvező ítélet szerint az ország keveset tesz a rasszista jellegű politikai, illetve társadalmi jelenségek ellen, valamint nem bánik megfelelően a bevándorlókkal és az etnikai kisebbségekhez tartozókkal. Az osztrák pártok eltérően vélekednek a jelentésről. A Zöldek szerint komolyan kell venni a bírálatot, és le kell vonni belőle a megfelelő következtetéseket. A szociáldemokrata Alfred Gusenbauer kancellár is azt mondta, hogy oda kell figyelni a kritikus hangvételű dokumentum tartalmára, és leszögezte: az idegenellenesség elutasítása köztársaságuk egyik alapelve. A Szabadságpárt szerint “egyoldalú és tudománytalan” a tanulmány. A Szabadságpártot gyakran értékelik idegenellenes politikai szervezetként. A jobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a CERD bírálatai megalapozatlanok és indokolatlanok, és beszélt a “belföldiek elleni csöndes, rasszista agresszióról” is.

Az ENSZ szakosított szervezetének beszámolója megemlíti azokat a rendőri túlkapásokat, amelyek afrikaiakkal, illetve cigányokkal szembeni erőszakba torkolltak. A törvénytelen akciók közt volt olyan is, amelybe belehalt a bevándorló. Elmarasztalóan írtak arról is, hogy a bécsi alkotmánybíróság 2001-es döntése ellenére máig nem valósították meg a törvény által előírt mértékben a kétnyelvűséget. Ez elsősorban a vegyes lakosságú karintiai községeket érinti.

Az ENSZ nem először fejezte ki aggodalmát az osztrák politika miatt. “A muszlimok, zsidók, afrikaiak és más etnikai kisebbségek ellen irányuló rasszista megnyilvánulásokról” e hónap elején Ion Diaconu, a CERD Ausztria-felelőse is beszámolt.