Jogerősen húsznapi közérdekű munkára ítélte a 2006-ban történt szegedi kollégiumi beavatás ügy – a másodfokú ítélet ellen egyedüliként fellebbező – vádlottját a harmadfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla kedden.

Az ügy további tizenhárom vádlottja esetében már korábban jogerőre emelkedett a Csongrád Megyei Bíróság a fiatalkorú elkövetők esetében egy esztendőre próbára bocsátást, a tizennyolcadik életévüket a tett elkövetésekor már betöltött diákokra pedig húsz nap közmunkát kiszabó ítélete.

A Csongrád Megyei Bíróság – az ítélőtábla által helyben hagyott döntése szerint – a szegedi kollégiumban a tanév elején hagyomány volt az elsősök hivatalos avatása, melyen tanárok is részt vettek, májusban a nagyobb diákok azonban egy másik avatást is szerveztek.

A két óránál is tovább tartó esemény az elsősök ébresztésével kezdődött, a mezítláb és pizsamában érkező kisebb diákok kezére és arcára rajzoltak a vádlottak. Az elsősöknek a tanulószobában és a vizesblokkban különböző feladatokat kellett megoldaniuk: egymást pofozták, fejükkel kopogtak az asztalon vagy a táblán, ürülékkel teli vécébe kellett állniuk, s fogkrémes kenyeret is etettek velük.

A történteket a 29 sértett különbözőképpen élte meg volt, akit megviselt, megszégyenítőnek, megalázónak tartotta, de olyan is volt, aki viccesnek találta az avatást. A vádlottak egy része is úgy érezte eldurvultak az események, túllőttek a célon.

A harmadfokú eljárásra azt követően kerülhetett sor, hogy a Csongrád Megyei Bíróság részben megváltoztatva az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság ítéletét: a vádlottak bűnösségét 29 rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése mellett további egyrendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében is megállapította.