Négy nap alatt 3.181 vásárlást kezdeményezett, összesen több mint ötmillió euró értékben egy 30 éves román férfi egy hajdúszoboszlói vállalkozás honlapján működtetett online POS-terminálon; a céggel szerződő pénzintézet azonban gyanút fogott, zárolta a tranzakciókat, majd feljelentést tett – írta a szerdai Népszabadság.

Az internetes POS-terminál üzemeltetésére a férfi szeptember 9-én kötött szerződést egy hazai bankkal, a tesztüzem befejezését követően azonban a pénzintézet beleegyezése nélkül a 10, 20, 50 eurós csomagokat 500 és 5000 eurós csomagokra módosította.

A pénzintézet a csalás és az október 3-a és 7-e között kezdeményezett 3.181 vásárlás láttán gyanút fogott, zárolta a tranzakciókat, majd feljelentést tett a rendőrségen.

A nyomozás eddigi adatai szerint valamennyi vásárlás fiktív volt. A POS-terminálon illegálisan megszerzett kártyaadatok felhasználásával a honlap üzemeltetői hamisított bankkártyákkal fizettek.

Október 9-én és 10-én a Nemzeti Nyomozó Iroda egyidejűleg több helyszínen tartott házkutatást, az ügyben lefoglaltak számítógépeket, és a gyanúsítottként hallgatták ki a román ügyvezető magyar segítőit is, akik – egyebek közt – a hajdúszoboszlói cég megvásárlásában segédkeztek neki. Az ügyvezetővel ellentétben ők szabadlábon védekezhetnek.

A bank lépésének köszönhetően a több mint háromezer kártyatulajdonost nem sikerült megrövidíteni.