Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament ma elfogadta a játékok biztonságára vonatkozó uniós szabályok lényeges szigorításáról szóló javaslatát. A fogyasztók az új szabályozásnak köszönhetően biztosak lehetnek benne, hogy az EU-ban forgalomban lévő játékok megfelelnek a világviszonylatban legszigorúbb biztonsági előírásoknak, különösen a vegyi anyagok felhasználása tekintetében.

Günter Verheugen, a Bizottság vállalkozás- és iparpolitikáért felelős alelnöke a következőket mondta: „Gyermekeink egészsége és biztonsága igen becses érték, amely a lehető leghatékonyabb védelmet érdemli. Örömmel látom, hogy az Unió rekordidő alatt megállapodott a játékok biztonságára vonatkozó szigorú és nagy horderejű szabályokról. Az új szabályok a legfrissebb egészségügyi és biztonsági előírásokra épülnek. Amit jogalkotóként csak tehettünk azért, hogy a gyermekek biztonsággal játszhassanak játékaikkal, megtettük.”

Az új jogszabályi keret számos kérdésre kitér annak biztosítása érdekében, hogy a játékok semmiféle egészségügyi kockázatot vagy veszélyt ne jelenthessenek. A játékok használatából fakadó balesetek számának csökkentése és a hosszú távú egészségügyi előnyök elérése érdekében tökéletesíti az EU-ban gyártott vagy oda importált gyermekjátékok forgalomba hozatalára vonatkozó hatályos szabályokat.

A vegyi anyagokra vonatkozó új előírások

Ezentúl tilos a játékok hozzáférhető részében a potenciálisan rákkeltő, a genetikai információ megváltoztatására képes vagy meddőséget okozó vegyi anyagok (úgynevezett CMR, rákkeltő, mutagén vagy reprotoxikus anyagok) használata. Egyes anyagok, pl. a nikkel esetében a megengedett felső határértékeket csökkentették, és a különösen mérgező nehézfémek, pl. az ólom vagy a higany többé nem használhatók fel szándékosan játékokban. Az allergén illatanyagok használata ugyancsak tilos, ha erős allergénpotenciállal rendelkeznek, vagy pedig, amennyiben egyes fogyasztóknál allergiás tüneteket okozhatnak, használatukat fel kell tüntetni a játék címkéjén.

A fulladás veszélyének elkerülésére vonatkozó biztonsági előírások

A fulladás vagy a játékok kis részei beszippantásának veszélyét elhárító szabályokat is megerősítették, többek között a tapadókoronggal ellátott játékok jelentette új kockázatra vonatkozóan. Az élelmiszerekkel kevert játékokat olyan csomagolásban kell forgalomba hozni, amely a hozzájuk kapcsolt élelmiszertől elválasztja őket. Az új szabályozás betiltja az olyan játékokat, amelyhez úgy kapcsolódik közvetlenül az élelmiszer, hogy annak elfogyasztása nélkül nem lehet a játékhoz hozzáférni (pl. egyes nyalókák).

A játékokon található figyelmeztetések

A játékokat a balesetmegelőzés érdekében jól látható, jól olvasható, a fogyasztók számára könnyen érthető figyelmeztetésekkel kell ellátni. A játék rendeltetésének egyértelműen ellentmondó figyelmeztetések tilosak, pl. nem tüntethető fel a „36 hónapnál fiatalabb gyermekek számára nem adható” figyelmeztetés a kifejezetten e korcsoportnak szánt játékokon. Az élelmiszerekben található vagy az élelmiszerrel összekevert játékokat a következő figyelmeztetéssel kell ellátni: „Játékot tartalmaz: felnőtt felügyelete ajánlott”.

A játékgyártók és -importőrök kötelezettségei

A játékgyártók és -importőrök kötelezettségeit jelentős mértékben szigorították. Mielőtt a gyártó letesztelné, hogy az általa gyártott játék megfelel-e az irányelv biztonsági előírásainak, el kell végeznie a játék biztonsági értékelését és valamennyi termékéről részletesebb műszaki tájékoztatóval kell szolgálnia, ideértve a felhasznált vegyi anyagokra vonatkozó információkat is, azért, hogy a piacfelügyeleti hatóságok nyomon követhessék a terméket. Az importőröknek ellenőrizniük kell, hogy a gyártók helyesen végezték-e el a játékok megfelelőségértékelését, és szükség esetén saját maguknak kell véletlenszerű próbákat végezniük. Amennyiben a gyártók vagy importőrök nem az irányelv biztonsági előírásainak megfelelően gyártanak játékokat, a tagállam büntetést szabhat ki. A játékforgalmazók kötelezettségeit ugyancsak szigorították.

Erős nemzeti piacfelügyeleti rendszerek

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a piacfelügyeleti hatóságok elvégezzék a megfelelő ellenőrzéseket az EU külső határain és az EU-n belül, beleértve a valamennyi gazdasági szereplő telephelyén elvégzett ellenőrzéseket annak biztosítása érdekében, hogy a veszélyes játékokat haladéktalanul betiltsák vagy kivonják a piacról. A piacfelügyeleti hatóságok meg is semmisíthetik a komoly kockázatot jelentő játékokat. A piacfelügyeleti előírások megerősítése következtében a CE-jelölésre vonatkozó rendelkezések is szigorodtak. A jelenlegi követelmény értelmében a CE-jelölést mindig fel kell tüntetni a csomagoláson, ha a játékon található jelölés a csomagoláson keresztül nem látható.