A gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítási- és sajtószabadsággal, a személyes szabadsághoz való joggal, a tisztességes eljáráshoz való joggal, továbbá a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított.

Szabó Máté ombudsman egyebek mellett arra keresi a választ, hogy március 15-én az állami szervek, különösen pedig a rendőrség miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát. A tavalyi tapasztalatok miatt különös figyelmet fordít az egyes állami és önkormányzati megemlékezésekre, valamint a tüntetésekre történő beléptetés kérdésére. Ugyancsak vizsgálja, hogy megfelelt-e az jogszerűség, szakszerűség és arányosság követelményének a kényszerítő eszközök alkalmazása, illetve azok indokolatlanul érintettek-e olyan embereket, akik nem vettek részt rendbontásban. Vizsgálja továbbá, hogyan hatottak a közelmúltban hatályba lépett jogszabályok az alapvető jogok gyakorlására és biztosítására.

Az ombudsman az elmúlt évben munkatársaival csaknem valamennyi nagyobb budapesti közterületi rendezvényt a helyszínen követett nyomon. Befejezéséhez közeledik ez a gyülekezési jogi projekt, amelynek eredményeit a biztos a közeljövőben foglalja össze. A jövőben pedig az esemény jellegétől függően dönt arról, hogy munkatársaival melyik rendezvényt vizsgálja személyesen is.

Az idei március 15-én a személyes jelenlét hiánya nem akadályozza a vizsgálat lefolytatását, az a beszerezhető információk és megkeresések alapján előre láthatólag elvégezhető. Nagymértékben segíthetnek azonban az érintett személyek és sajtószervek azzal, hogy panaszaikat, tapasztalataikat, továbbá hang- és képfelvételeiket megosztják az ombudsmannal.