Jogszerűtlen kamerázás, online házkutatás - Az emberi jogi bizottság egyhangúlag támogatták az adatvédelmi biztos beszámolóját

2009.09.16. MTI

Egyhangúlag alkalmasnak találta az általános vitára Jóri András adatvédelmi biztos múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága keddi ülésén.

A testület ugyancsak egyhangúlag fogadta el az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot is.

Jóri András elmondta, jelenleg is folyik a térfigyelő kamerázás vizsgálata, ez 2010 januárjában végződik, amikor a témában konferenciát tartanak majd.

Közölte, korábbi ajánlásában már megfogalmazta, hogy a közösségi közlekedés járművein a kamerázás nem valósítható meg jogszerűen, a jelenlegi szabályozás nem ad erre lehetőséget.

Ezzel kapcsolatosan Jóri András arra hívta fel a figyelmet: "trenddé kezd válni", hogy norma hiányában próbálnak jogon kívüli eszközökkel jogos vagy nem jogos igényeket kielégíteni a szereplők.

Ha egy közösségi közlekedési vállalat jogi igazgatója azt mondja, hogy akkor is kameráznak, ha az jogszerűtlen; ha egy bank azt mondja, akkor is csinálnak hitelinformációs rendszert, ha a parlamenti képviselőket nem sikerült meggyőzni, akkor ez a jogállamot rombolja - mondta az adatvédelmi biztos, aki szerint ezek ellen fel kell lépni.

Jóri András egyebek mellett közölte, korábbi, a nemzetbiztonsági szolgálatok külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtésével kapcsolatos ajánlásában rámutatott, hogy a nemzetbiztonsági törvény bizonyos pontokon módosításra szorul. Ilyen például az online házkutatás szabályozása, vagy a csoportos információgyűjtés elrendelése - jegyezte meg.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
ORSZÁGHÁZ
ADATVÉDELMI BIZTOS