A régió adatvédelmi biztosai az uniós irányelv felülvizsgálatát szorgalmazzák

2010.05.21. MTI

Közösen lépnek fel a közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok az Európai Unió adatvédelmi irányelvének felülvizsgálata érdekében - közölte a magyar ombudsman az MTI-vel pénteken.

Az együttes fellépésről a régió adatvédelmi biztosainak 12. találkozóján, a lengyelországi Sopotban egyeztek meg az ombudsmanok - tudatta Jóri András.

Az Európai Bizottság idén felülvizsgálja az adatvédelmi irányelvet. Jóri András szerint a módosítás az információs társadalom követelményeihez igazítja majd az európai adatvédelmi jogot, rugalmasabbá teszi annak rendelkezéseit, például a külföldre irányuló adattovábbítással kapcsolatban.

A magyar biztos szeretné elérni egyes túlbürokratizált rendelkezések, például az adatvédelmi nyilvántartás szabályozásának enyhítését vagy törlését. A rugalmasabb szabályokhoz viszont hatékonyabb végrehajtást és súlyosabb szankciókat rendelne.

"Ezeket a javaslatokat először a többi közép- és kelet-európai állammal egyeztetjük egy munkacsoport keretében, így közös javaslatként kerülnek majd az unió megfelelő fórumaira" - közölte Jóri András.

Idén az unió adatvédelmi munkacsoportjának alelnökévé választották Michal Serzycki lengyel adatvédelmi biztost. A lengyelországi konferencián a régió adatvédelmi biztosai két új állandó résztvevő, az albán adatvédelmi biztos és a Moldovai Köztársaság képviselőjének felvételéről is döntöttek.

Jövőre Budapest ad otthont a közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok konferenciájának.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
ADATVÉDELMI BIZTOS
OMBUDSMAN